Vedoucí očkovacího centra Pavel Kosina: Nebojte se druhé dávky. Je dobré základní schéma dokončit

2. červen 2021

Lidé řeší odložení nebo úplné zrušení druhé dávky očkování proti koronaviru. Jaké jsou akceptovatelné důvody k tomuto kroku nebo k prodloužení intervalu mezi první a druhou dávkou? 

Vedoucí očkovacího centra ve Fakultní nemocnici Hradec Králové MUDr. Pavel Kosina hostem Českého rozhlasu Hradec Králové.

Je možné si odložit druhou dávku kvůli zaplacené dovolené?

Dovolená není v tuto chvíli důvodem k posunu termínu aplikace druhé dávky očkování. Každý klient ve chvíli, kdy si registruje svůj termín, vidí přímo datum, kdy mu vychází druhá dávka.

Čtěte také

Už v ten moment by měl zbystřit a případně si zvolit už jiný první termín očkování tak, aby mu vše vycházelo podle jeho potřeb.

Pokud ovšem po prvním očkování nastala nějaké neurologická odezva, tak se snažíme nežádoucí účinky individuálně konzultovat. A v tomto případě druhou vakcinaci opravdu v mnoha případech odkládáme.

Potom záleží na typu reakce, jestli řekneme někomu, že další dávku skutečně nemůže dostat, protože se jednalo o reakci závažnou, kterou hlásíme na Státní ústav pro kontrolu léčiv. Nebo řekneme ano, toto je reakce nepříjemná a doporučujeme odklad další aplikace v delším časovém intervalu.

Když tedy potřebujeme odložit druhou dávku očkování ze zdravotních důvodů, na koho se obrátit, koho informovat a jak to zařídit?

Tady hodně záleží na tom, kde je ten člověk očkován. Zda u svého praktického lékaře nebo v očkovacím centru. Cesta základní konzultace s praktickým lékařem je nejsmyslupnější.

Čtěte také

A buď to přímo onen lékař už sám vyřeší a navrhne nějaký postup nebo odkáže na příslušné očkovací místo, kde většinou existuje kontaktní e-mailová adresa.

Tam mohou klienti napsat o svých problémech. My s nimi vše probereme a stanovíme patřičný následný postup.

Pokud se někdo rozhodne nejít vůbec na druhou dávku očkování, měl by někam dát vědět?

Je to určitě důležité. A rád bych apeloval na všechny, kteří chtějí svoji druhou dávku zrušit, aby to zrušili oficiálně v registračním systému, který to umožňuje.

Ale na druhou stranu je velmi vhodné z medicínského hlediska, aby každý dokončil ono dvoudávkové schéma očkování.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.