Ve Špindlerově Mlýně v posledních letech klesá počet ubytovacích míst hotelového typu. Proč?

16. listopad 2019 09:54

Sehnat ubytování v hotelu nebo penzionu ve Špindlerově Mlýně bude pravděpodobně brzy náročnější. Důvodem je nezájem podnikatelů o provozování hotelů a penzionů. Ve městě totiž postupně převládá stavba a prodej apartmánových bytů.

Stavbaři a řemeslníci dokončují přestavbu starého objektu v centru Špindlerova Mlýna na hotel.

Čtěte také

„Rozhodli jsem se spolu s majiteli, že je zde historická budova, kterou chceme zachránit. Před sto lety to byl hotel, tak z toho znovu chceme udělat hotel," říká podnikatel Tomáš Tyle, který se do nákladné přestavby pustil.

Kapacita hotelu bude velká.
„Bude tam 40 pokojů, 120 lůžek a tři restaurace," upřesňuje Tomáš Tyle.

Ovšem tohle není jediná rekonstrukce nebo přestavba v tomto horském středisku. Staví se tu, ale ve většině případů nejde o ubytování hotelového typu.

„Ubytování klesá rapidně, je to mezi 500 až 1 000 lůžky ve Špindlerově Mlýně. Kde byly dříve hotely, hostely a podobně, se předělává na apartmány," konstatuje majitel informačního centra Martin Jandura.
„Hotely, které měly například 80 lůžek, tak nyní ještě navíc třeba mají kapacitu jen polovinu, protože to jsou velké rodinné apartmány a samozřejmě nevykryjí onu poptávku lůžek. A převážná většina jich je privátních, které se nepronajímají."

00964494.jpeg

Pokles počtu hotelových pokojů potvrzuje i nezávislý starosta Špindlerova Mlýna Vladimír Staruch.
„Když se podívám zpětně na katastr nemovitostí, tak je vidět které objekty jakým způsobem fungují. Že tam došlo k rozdělení ubytovacích jednotek, je tam několik vlastníků. Takže z tohoto pohledu samozřejmě ubyl počet nabízených lůžek oproti předchozímu stavu."

Hotely a penziony jsou pro město větším přínosem než apartmány

„Každopádně co se týká hotelového provozu nebo ubytovacích zařízení, které ve městě kdysi byly, a které se dnes z velké části obměnily na bytové domy, tak to bylo dříve pro město větším přínosem," vysvětluje Vladimír Staruch.

Ubývá počet podnikatelů, která chtějí v hotelnictví pokračovat

„Hotelnictví je všeobecně řehole. Protože je samozřejmě jednodušší pro ty lidi koupit hotel, udělat z něj byty a rozprodat je. Tím pádem mají rychle vydělané peníze," říká Tomáš Tyle.

03530187.jpeg

Tím, že se snižuje počet hotelových klientů a do města, především v letní a zimní sezóně přijíždí hlavně majitelé apartmánových bytů nebo nájemníci, mění se podle starosty Vladimíra Starucha struktura celého města.
„Bohužel, musím říct, zatím spíše vnímáme, že se to mění k horšímu. Protože samozřejmě potom také ubývá množství nabízených služeb. Fungují strašně krátkodobě a ne všechny služby se nám daří ve městě udržet."

Spustit audio

Související