V zahraničí musí hudebníci inovovat, Češi zas nesmí odložit kytaru. Co prozradí rádiová hitparáda?

4. prosinec 2023

Soukromé i veřejnoprávní stanice preferují hudbu, na které panuje většinová shoda – a po úspěšných interpretech chtějí, aby se drželi osvědčených receptů. Vyplývá to ze seriálu o českých rádiích, který vznikl ve spolupráci Radia Wave a Datového týmu Českého rozhlasu. Do jeho zákulisí se podíval Podcast Vlna.

Český rozhlas v květnu oslavil sté narozeniny. Přesně třetinu své existence stojí po boku soukromých rádií – letos to bylo také třiatřicet let od okamžiku, kdy začalo vysílat v podzemí někdejšího Stalinova pomníku Radio 1. První stanice, která rozhlasový monopol narušila a se kterou v tehdejším Československu odstartovala éra svobodného rádiového trhu. Jeho nedílnou, diskutovanou i nenáviděnou součástí je hudební program.

Komu se výrazně více daří v digitálních než rádiových hitparádách
InterpretiPoměr stream/rádioŽánry
Calin64×alternativní R&B, hip hop
James Hype60×house music, elektronická hudba
Echosmith37×alternativní rock, rock
Matoma37×elektronická taneční hudba
Rema32×Afrobeat
Passenger31×folk, indie folk
Ben Cristovao28×-
Rae Sremmurd25×hip hop
Kapitán Demo23×-
Marc E. Bassy21×-
Srovnání žebříčků top 100 radio a top 100 digital od roku 2015. Číslo vyjadřuje poměr mezi týdny v online a rádiových hitparádách.

Jakou hudbu si posluchačstvo v průběhu let z rádiovým přijímačů pouštělo? Redaktorka Radia Wave Aneta Martínková a datový novinář Michal Kašpárek společně prozkoumali dramaturgii českých rádií exaktní optikou. Na pomoc si vzali žebříčky, které vytváří Česká národní skupina Mezinárodní federace hudebního průmyslu od roku 2006 pro nejhranější tracky jak v rádiích, tak na streamovacích platformách. Výsledky probrali s lidmi z hudebního průmyslu, publicistiky i akademie.

Nejvíce hitů č. 1 v české rádiové hitparádě od roku 2006
Interpreti#Tracky
Chinaski10Vedoucí ~ Zadarmo ~ Hlavolam ~ Víno ~ Slovenský klín ~ Není nám do pláče ~ Venku je na nule ~ Potkal jsem tě po letech ~ Láska a data ~ Měl bych si boty zout
Kryštof10Rubikon ~ Atentát ~ Inzerát ~ Cesta ~ Srdcebeat ~ Ty a já ~ Zůstaň tu se mnou (Za sny) ~ Hvězdáři (feat. Sima Martausová) ~ Hned teď (pojď být světlometem) ~ Vánoční
P!Nk8Who Knew ~ U & UR Hand ~ So What ~ Sober ~ Raise Your Glass ~ Just Give Me A Reason ~ What About Us ~ Irrelevant
Ed Sheeran6Shape of You ~ Perfect ~ I Don\'t Care ~ Bad Habits ~ Overpass Graffiti ~ 2step
Adele5Someone Like You ~ Set Fire To The Rain ~ Skyfall ~ Hello ~ Easy On Me
Avicii5Wake Me Up ~ Hey Brother ~ Addicted To You ~ Without You ~ S.O.S.
David Guetta4When Love Takes Over ~ Sexy Bitch ~ Lovers On The Sun ~ Flames
Enrique Iglesias4Do You Know ~ Can You Hear Me ~ Duele el Corazon ~ SUBEME LA RADIO
Mirai4Když nemůžeš, tak přidej ~ Chci tančit ~ I přes to všechno ~ Vedle tebe usínám
Xindl X4Láska v housce ~ V blbým věku ~ Cudzinka v tvojej zemi ~ Popelka

„Hodně mě zajímá český hudební mainstream. Mám pocit, že jedna část společnosti ho pasivně přijímá, protože nemá jinou možnost. A druhá se mu vysmívá a dává od něj ruce pryč. Chtěla jsem přijít tomuhle tématu na kloub a rádia mi přišla jako dobrý odrazový můstek,“ vysvětluje redaktorka Aneta Martínková své motivace. „Na celém výzkumu mě určitě nejvíc překvapilo, jak málo se v rádiích hraje žen, musel jsem několikrát kontrolovat, jestli nemám chybu ve výpočtu,“ popisuje datový novinář Michal Kašpárek.

Jaký je recept na ideální rádiový hit? A v čem se liší česká a zahraniční rádiová hudba? Poslechněte si celý díl podcastu Vlna.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.