V šestnácti letech sní o Václav Ježek o zlatu z cyklokrosového mistrovství světa

21. červenec 2021

Mistr republiky v cyklokrosu, stříbrný medailista z evropského šampionátu horských kol. Tím vším se může pochlubit šestnáctiletý mladoboleslavský závodník Václav Ježek. Navazuje na rodinnou tradici. Úspěšný v terénu byl jeho tatínek a také starší bratr Tomáš.

"Hlavní je pro mě cyklokros, pak jezdím horská kola a silnici. Nejvíce se soustředím na cyklokros, protože tam baví ta technika," popisuje Václav Ježek pořadí cyklistických disciplín, kterým se věnuje.

Reprezentuje mladoboleslavský Brilon Racing Team. Před startem loňské cyklokrosové sezóny musel ale řadu věcí změnit. Nemohl se dostat do tempa. Hlavně na horském kole se mu nedařilo, začal se proto více soustředit právě na cyklokros a to se mu podařilo. Získal řadu cen na závodech u nás i v Polsku, nakonec zvítězil i v Mistrovství České republiky v Kolíně, i když to není zrovna jeho nejoblíbenější trať.

Mistr republiky v cyklokrosu Václav Ježek

Vydařenou sezónu podtrhl Václav Ježek nominací na mistrovství Evropy horských kol. Bral ji jako bonus a nakonec si dojel pro stříbrnou medaili. Pohled na biky ale ani tento úspěch v jeho případě nezměnil.

Jaké jsou další plány a sny Václava Ježka, úřadujícího mistra České republiky v cyklokrosu mezi kadety a také stříbrného závodníka z evropského šampionátu horských kol? Poslechněte si v reportáži.

autoři: Pavel Petr , JMys
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.