V Opavě startuje festival studentských filmů. Opavský páv nabídne přes 30 snímků

8. květen 2018

V Opavě dnes začíná 5. ročník mezinárodního soutěžního festivalu studentských filmů. V prostorách Slezské univerzity se až do čtvrtka bude promítat přes 30 snímků od tvůrců z celého světa. Chybět nebude ani doprovodný program.

Do soutěže festivalu se letos přihlásilo rekordních 205 snímků. Opět jde o filmová díla z celého světa, ze všech kontinentů.

„Své filmy poslali tvůrci z Tchaj-wanu, Ruska, Virginie, Kanady, Izraele, Íránu, Japonska, Thajska, Kalifornie, Francie, Belgie, Rakouska, Německa, Velké Británie či Brazílie. Tradičně nechybí zastoupení filmařů ze zemí Visegrádské čtyřky,“ říká Monika Horsáková, vedoucí oddělení Audiovizuální tvorby, které festival pořádá.

Kromě projekcí nominovaných soutěžních filmů festival tradičně nabídne doprovodný program. Ten zahrnuje speciální projekce s besedami s tvůrci, přednášky, workshopy či koncerty.

„Diváci se mohou těšit například na tvůrce a projekci dokumentu Bufo Alvarius: The Underground Secret, přednášku Olgy Walló či koncert DJ Dr. Zeppelina. Nabídneme i zážitkovou cestu do hlubin filmu, v rámci které si budou návštěvníci moci na vlastní kůži vyzkoušet leccos z filmové tvorby,“ upřesňuje Horsáková.

Opavský páv letos proběhne v nově zrekonstruované budově Slezské univerzity na Hauerově ulici č. 4. Festival je tradičně otevřený veřejnosti a vstup je zdarma. Další informace najdete na webu festivalu.

autoři: Lukáš Kaleta , tif
Spustit audio