V nemocnicích chybí zdravotní sestry, tisíce z nich odejdou do důchodu. „Krize nás teprve čeká,“ říká šéfka asociace

21. srpen 2023

V českých nemocnicích chybí tisíce zdravotních sester. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky by bylo potřeba obsadit až tři tisíce pracovních úvazků. Zdravotních sester je nedostatek v akutní i dlouhodobé a následné péči. Do budoucna navíc může být situace ještě horší – v následujících pěti letech jich můžou do důchodu odejít tisíce. Situace přibližuje prezidentka Asociace zdravotních sester Martina Šochmanová: „Skutečná krize nás teprve čeká.“

Co se stane, až starší ročníky sester odejdou do důchodu? Zvládne je nahradit nově příchozí personál ze zdravotnických škol?

Čtěte také

To určitě nezvládne, proto na tom musíme začít intenzivně pracovat, abychom předešli krizi a nestalo se to, že nebude kdo by se o pacienty staral. Musíme zařídit nová místa ve školách, což není jednoduchý úkol, protože musíme mít lidi kde a kým je vzdělávat.

A asi je čas na to, abychom se bavili o přerozdělení péče, to znamená dát více kompetencí sestrám, sanitářům a jiným členům multidisciplinárního týmu. Další problém je ten, že jsme dobře nepřijali praktickou sestru, protože to je sestra, která může pracovat samostatně, ale má menší rozsah kompetencí než sestra všeobecná. A často slýchám, že praktická sestra není včlenitelná, protože nemůže pracovat samostatně, ale to tak není – ona samostatně pracovat může.

Co je největším problémem? Proč chybí sestry? Je to třeba i to, že odcházejí pracovat do zahraničí?

Odchod do zahraničí je asi větším problémem v příhraničních nemocnicích a městech. Jinak ve větších městech nebo v Praze s odchodem do zahraničí problém nemáme, ale já to vidím tak, že práce je velmi náročná a většina lidí ji prostě nemůže zvládnout.

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související