V Ličně na Rychnovsku chtějí obnovit třešňové aleje. Zapojí místní občany, aby tak upevnili vztahy

23. leden 2023 08:24

Lično na Rychnovsku je obyčejná vesnice, která nabízí jen minimum pracovních příležitostí. Obec se tak každé ráno vylidní a lidé po příjezdu z práce už zůstávají většinou doma. Starostka to chce změnit a sousedy víc zapojit do rozvoje obce, aby obnovila především vztahy na vesnici tak jako bývaly před desítkami let. 

Čtěte také

Starostka Lična Martina Ludvíková proto přišla s nápadem, že na obnovu třešňových alejí nenajme externí firmu ale požádá o pomoc místní.

„Je to prezentováno jako akce Z. Což je trošku srandovní, protože to zavání minulými časy, ale já si myslím, že když třeba nebude ekonomika tak dobrá, jako bylo v uplynulých letech, tak právě takové společné věci by mohly lidi dát víc dohromady. A mohli by si víc pomáhat. Koupíme buřty, pivo a limonádu a budeme sázet stromy. Občané pak mohou říct, tohle jsme tady udělali my,“ popisuje nezávislá starostka Martina Ludvíková.

První třešně už sázeli pracovníci obce, o ty další by se mohly postarat třeba místní spolky.

Čtěte také

Třeba myslivci s tím nemají problém, říká Kristýna, jedna z členek spolku. „Už jsme se domlouvali na spolupráci. Paní starostka chce obnovit právě spolupráci se spolky a navzájem mezi nimi.

Podobné myšlenky se místním zamlouvají. Jarmila vzpomíná na bývalé časy. „Bohužel, za komunistů to byla hrozná doba. Ale tyhle společné akce byly dobré. A to teď nefunguje. Takže si myslím, že by to u nás v Ličně bylo dobré to takto udělat.

Toho, že idé z Lična odjíždějí za prací pryč, si všímá třeba Helena, která už pro obec pracuje. „Když si to vezmete, tak všichni lidé z těch nových domů dělají v automobilce v Kvasinách. Tady vlastně ani není žádná příležitost zaměstnání přímo v Ličně.

Čtěte také

A oživení bližších vazeb mezi místními by určitě mohlo pomoci. Zatím v Ličně vysadili prvních dvanáct třešní, postupně by se podle starostky Martiny Ludvíkové mohli dostat na desítky, a třeba i přes stovku.

Jen samotné třešně to ale nezachrání, smějí se dva místní pánové, kteří nechtěli prozradit své jméno. „Měli by tady také otevřít hospodu.
„Máme kostel a říká se, kde je kostel, tam by měla být i hospoda.

I podle téhle dvojice kamarádů ale není myšlenka na společné aktivity místních lidí v Ličně na Rychnovsku vůbec špatná.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související