V Hradci Králové bude další rok pokračovat provoz dotovaných sdílených kol. Smlouva je prodloužena

31. květen 2023 08:26

Sdílená jízdní kola najdou obyvatelé a návštěvníci Hradce Králové ve stojanech i v dalších měsících. Hradečtí zastupitelé odsouhlasili prodloužení smlouvy se společností, která ve městě provozuje od loňského července sdílená kola. Bicykl si denně půjčí zhruba 150 lidí. 

„Já mám být za chvíli doma, manželka na mne čeká. Takže tohle kolo mi pomůže,“ Michalovi přišel stojan se sdílenými koly nedaleko Grandu v centru Hradce Králové víc než vhod.

Čtěte také

Na rozhlasový mikrofon sice moc čas neměl, ale snad mu sdílené kolo alespoň trochu pomohlo na cestu domů. Sdílená kola využívají obyvatelé krajského města i v mnohem méně extrémních situacích. Od loňského července, kdy se stojany v Hradci Králové objevily, najela sdílená kola už dohromady přes 60 tisíc kilometrů.

Město prvních 15 minut dotuje, takže jízdu mají zájemci zdarma. A podle primátorky Pavlíny Springerové z HDK je necelý utracený milion korun dobrou investicí. „Podle mne je to investice, která do města, jakým je Hradec, patří. Pro mne je to dobrá podpora dotačního titulu.

Právě výpůjčky do 15 minut tvoří 90 procent všech jízd z využití sdílených kol. Podle dat z aplikace, která je k zapůjčení kola potřeba, využívají sdílená kola především studenti nebo návštěvníci hromadných akcí.

Čtěte také

Podle Lukáše Luňáka, ředitele společnosti, která sdílená kola v Hradci Králové provozuje, zájem letos na jaře, ve srovnání s letošním rokem, roste. „Má to vzestupnou tendenci, ten nárůst je téměř 200 procent oproti minulému roku. A zároveň jsme se bavili i o tom, že budeme nějakým způsobem navyšovat počet kol.

„A stejně tak chceme zvýšit i počet míst, kde je možné si kolo půjčit. Abychom lépe zasíťovali Hradec Králové. Protože současných zhruba 50 míst není úplně dostatečný počet na velikost města, dodává Lukáš Luňák.

Zastupitelé Hradce Králové dali tedy sdíleným kolům zelenou i na další rok. Takže společnost může začít své plány naplňovat. „Budeme se rozšiřovat o nějakých 25 míst, protože klíčová docházková vzdálenost je pro nás 200 metrů. Takže o to se snažíme, popisuje Lukáš Luňák.

Čtěte také

Stojan se sdílenými koly mělo zatím ve zmíněné vzdálenosti 200 metrů k dispozici 28 procent obyvatel Hradce Králové. V plánu je pro letošek dosáhnout 46 procent.

Zatím se zdá, že sdílená kola mají v očích vedení města navrch nad elektrokoloběžkami, které se po Hradci Králové také šíří. „Proti koloběžkám nic nemám, ale přiznám se, že koncept sdílených kol je mi o dost sympatičtější z bezpečnostních důvodů a také proto, že Hradečáci jsou zvyklí na kola, říká primátorka Pavlína Springerová.

A doplňuje. „Kola jsou prostě součástí Hradce Králové a doufám, že i nadále budou. My chceme preferovat jiné způsoby dopravy než individuální automobilovou. To je pro nás jednoznačná priorita.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související