V Chlumci přišli o mandát dva zastupitelé kvůli neslučitelnosti funkcí. Usnesení zastupitelstva potvrdil i soud

5. duben 2024 09:12

Chlumec na Ústecku přišel o dva zastupitele. Mandátu je zbavili ostatní zastupitelé kvůli neslučitelnosti funkcí. Usnesení zastupitelstva města teď potvrdil i krajský soud.

Podle starostky Veroniky Srnkové ze Šance pro Chlumec jednalo zastupitelstvo města o zbavení mandátu po podnětu od občanů.

Jedná se o někdejšího starostu Chlumce Romana Zettlizera z uskupení PRO Chlumec, který současně pracuje jako kontrolor hospodaření obcí na krajském úřadě a Zbyňka Špičku z Chlumecké alternativy, který pracuje na finančním úřadě.

Problematické bylo podle starostky Veroniky Srnkové právě pracovní působení obou mužů. „Aby se neslučovala samospráva a státní správa – aby to ti zastupitelé, kteří jsou třeba právě zároveň zaměstnáni ve státní správě, toho buď nevyužívali ve prospěch města, nebo aby to nezneužívali. Což jsme v tomto případě nemohli vyloučit,“ vysvětlila.

Soud správnost rozhodnutí zastupitelů potvrdil

Oba muži se následně obrátili s návrhem na zrušení usnesení na krajský soud. Ten ale dal za pravdu chlumeckému zastupitelstvu.

Podle usnesení soudu je nutné se řídit zákonem o volbách, který při neslučitelnosti funkcí zastupitele jasně hovoří o krajských a obecních úřadech a také o finančním úřadě.

Roman Zettlizer z uskupení PRO Chlumec i Zbyněk Špička z Chlumecké alternativy označili rozhodnutí ostatních zastupitelů v Chlumci za účelové. Podle obou mužů se jejich pracovní náplň Chlumce nijak netýkala.

Precedens pro další města a obce?

Podle Romana Zettlizera může rozhodnutí ovlivnit i další města a obce. „Je to precedens i pro ostatní případy – v jiných zastupitelstvech, kde budou řešit obdobnou situaci.“

Zbyněk Špička z Chlumecké alternativy k tomu doplnil: „Já jsem jen na zastupitelstvu poukazoval na to, že hlasování 8:7 o něčem vypovídá. Já jsem vedení města celkem tvrdě kritizoval za některé věci, vyžadoval jsem si 106, takže to vidím jako účelové řešení toho, abychom tam nebyli.“

Oba odvolaní zastupitelé teď přenechají místo v zastupitelstvu svým náhradníkům. Starostka Veronika Srnková i proto odmítá, že by opozice přišla o svoje mandáty a o slovo.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související