V Česku se opět začnou hrát nejvyšší fotbalové soutěže. Bez diváků a s testy na koronavirus

Zástupci fotbalových klubů ze dvou nejvyšších soutěží si na ligovém grémiu odsouhlasili obnovení sezony, přestože pandemie může ještě se vším pořádně zamíchat. První utkání je na programu už na konci příštího týdne. Co hráče a fanoušky čeká?

Čtěte také

První a druhá fotbalová liga, které před polovinou března přerušila pandemie nového koronaviru, se znovu rozběhnou. Profesionální kluby v úterý na ligovém grémiu v Praze odsouhlasily prodloužení sezony přes 30. červen, kdy za běžných okolností oficiálně končí ročník.

Nejvyšší soutěž po koronavirové pauze začne v sobotu 23. května dohrávkou 23. kola mezi Teplicemi a Libercem. Zápasy se zprvu budou hrát bez diváků, od 25. května by ale podle nařízení vlády mohlo být na stadionu v jedinou chvíli až 500 lidí, včetně hráčů a pracovníků zázemí.

Jak bude o fotbale vysílat Radiožurnál?

Na každém zápase fotbalové ligy bude i reportér Radiožurnálu, který se postará o pravidelné vstupy, z vybraných utkání se uskuteční i přímé přenosy. Jejich termíny zatím nejsou známé. Do vysílání se pravděpodobně vrátí i pořad S mikrofonem za fotbalem.

Hráči budou muset absolvovat test na covid-19

Aby Ligová fotbalová asociace zabránila šíření pandemie, bude nově testovat všechny hráče na koronavirus. A to hned několikrát: dvakrát před restartem základní části, a pak i před zápasy nadstavby.

Česká nejvyšší fotbalová soutěž se potýká s nízkou diváckou návštěvností

„Bude prováděno takzvané epidemiologické šetření. Cílem opatření je jít naproti tomu, aby nemuselo docházet k plošným karanténám,“ vysvětluje předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

A kdyby se někdo z hráčů přece jen nakazil? Pokud by zůstalo u jednoho nebo dvou hráčů, nemusela by to být pro pokračování soutěže úplná katastrofa. I tak by se ale o osudu týmu nerozhodovalo jen na hřišti, ale i na Krajské hygienické stanici.

Tabulku vede Slavia před Plzní

Zápas první ligy se naposledy hrál 9. března. Tabulku po nekompletních 24 kolech vede obhájce titulu Slavia Praha o osm bodů před Plzní. Zbývá odehrát šest kol základní části, nadstavbu, která je pro většinu týmů pětikolová, a baráž o nejvyšší soutěž.

Česká liga se po koronavirové pauze znovu rozběhne jako jedna z prvních na světě. Nejrychleji restartují profesionální soutěže v Německu, kde se začne hrát už tuto sobotu.

Dohrávat se bude také semifinále a finále domácího poháru. Naopak amatérské soutěže od třetí ligy níže, které řídí Fotbalová asociace ČR, už byly předčasně ukončeny.

autoři: David Nyč , als
Spustit audio