V Česku se letos rekordně sázejí stromy. Zalesňují se plochy zasažené větrnou i kůrovcovou kalamitou

30. červen 2020 10:34

Lesy České republiky vysázely v první polovině letošního roku rekordní množství nových stromů. Přibylo 38 milionů sazenic, zhruba dvě třetiny z toho byly listnáče. Více vysázených stromů než obvykle předpokládají v letošním roce i soukromí vlastníci lesů a to nejen v Královéhradeckém kraji.

Mimořádná těžba znamená mimořádné sázení. Právě tak je možné ve zkratce popsat aktuální stav v českých lesích. Porosty v minulých letech výrazně poškodil nejen kůrovec, ale i větrné počasí.

Čtěte také

„Tím, že je kalamita, tak samozřejmě těch poškozených ploch přibývá. A protože se těží dřevo, tak je ovšem nutné také zalesňovat," říká za státní podnik Lesy České republiky tisková mluvčí Eva Jouklová.

Mezi nově vysazenými stromy převládají ty listnaté, pokračuje tak trend z minulých let.
„Ve státních lesích vysazujeme už téměř dvacet let více listnatých stromů než jehličnanů. Tvoříme tak smíšené a odolnější lesy s několika dřevinnými i keřovými patry."

Největší množství stromů na jaře přibylo na Vysočině, tuhle část republiky totiž asi nejvíc poznamenala kůrovcová kalamita.

Lesy České republiky vysázely v první polovině letošního roku rekordní množství nových stromů

V Královéhradeckém kraji v minulých měsících přibylo asi milion stromů, nejvíc z toho v okolí Dvora Králové nad Labem.

„V téhle oplocence, na kterou se díváme, to bylo zalesněno dubem, částečně byla mezi tím dubem prosázena lípa. Samozřejmě z přirozeného zmlazení, tedy z těch stromů, které tady ještě zbyly, tam vidíme nalétnutý modřín a sem tam ještě nějaký buk," ukazuje jarní výsadbu lesní správce Tomáš Hillermann.

Čtěte také

Společně stojíme nedaleko obce Kohoutov, kde před necelými třemi lety velkou část porostu poškodila vichřice.
„V téhle oblasti naši předci před sto lety znovu zalesnili smrk. Většinou kůrovcovými a větrnými kalamitami byly ale tyto porosty zničeny."

Celkem chtějí Lesy ČR do konce letošního roku vysázet 73 milionů kusů sazenic a těmi zalesnit 14 tisíc hektarů. To je podle údajů státního podniku asi o 60 procent víc než v minulých letech. Rekordní zalesňování letos předpokládá i Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů.

Spustit audio

Související