V 19 letech je jablonecký desetibojař František Doubek juniorským mistrem světa. Kudy vedla jeho cesta

21. prosinec 2021

Studuje na gymnáziu v Jilemnici a trénuje nejen v Praze, ale také v Jablonci nad Nisou a Turnově. A hlavně nikdy nezapomíná na stadion v rodné Nové Pace. Tam si s ním dal také dostaveníčko redaktor Pavel Petr.

Čtěte také

V Nairobi se devatenáctiletý jablonecký závodník František Doubek stal letos juniorským mistrem světa v desetiboji. Výkonem 8169 bodů předstihl i své krajany Dvořáka a Šeberleho ve stejném věku. Teď se chystá na přechod do mužské kategorie.

Trénuje v Praze, Jablonci na Nisou a Turnově, ale nezapomíná ani na Novou Paku, kde žije a odstartoval tam sportovní kariéru. Jako fotbalista. Atletice se začal věnovat až později, víceboj ho oslovil kvůli všestrannosti.

První závod absolvoval před čtyřmi lety, kdy v Olomouci startoval na žákovském mistrovství republiky. A lepší start si prostě nemohl přát. Úspěch ho motivoval tak moc, že za čtyři roky se v Nairobi stal mistrem světa v juniorské kategorii.

František Doubek se připravuje pod trenérským dohledem Miroslava Ruckého. Vzpomíná, že šampionát se měl konat už o rok dřív. Covid-19 stál za jeho přesunem a devatenáctiletý atlet změnu termínu přivítal.

V budoucnu by rád startoval třeba na olympijských hrách. Láká ho Paříž 2024, a také možnost vylepšit český rekord Romana Šeberleho, který má hodnotu 9026. Desetibojařský talent teď ví, že po titulu mistra světa bude pod tlakem.

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio

Související