Uvidím, kam až to vydržím, říká Van Niekerk před ostravským atakem na Boltův rekord

28. červen 2017
Zprávy , Zprávy

Legendární sprinter Usain Bolt se dnes rozloučí s ostravskou Zlatou tretrou. Pro svůj první letošní start v Evropě si vybral stovku v Ostravě, ale na jiné trati v rámci mítinku může přijít o rekord. Netradičních 300 metrů totiž poběží další velká světová hvězda - Jihoafričan Van Niekerk, který chce právě Boltův sedm let starý čas překonat.

Jamajský blesk předvedl na doplňkové třístovce v roce 2010 výjimečný výkon, když až do posledních metrů bojoval dokonce o nejlepší čas historie. Michaela Johnsona tehdy ale těsně nepřekonal, ale zvládl „alespoň" rekord Zlaté tretry, který je skvělých 30,97 sekundy.

A na něj teď cílí olympijský šampion v běhu na 400 metrů „Nemám co ztratit. Půjdu do toho po hlavě, rozbalím to od začátku a uvidím, kam až to vydržím. Každopádně do toho dám všechno a uvidím, jak to dopadne. A kdybych nedoběhl do cíle, tak doufám, že se o mě někdo postará," usmívá se Wayde Van Niekerk.

Jihoafričan je podle osobních rekordů nejkomplexnějším sprinterem historie. „Je hubený, což je výhoda, když netahá kila navíc. Navíc má hodně dynamický, svižný a uvolněný krok. Když k tomu navíc dá stovku pod deset vteřin, je to něco neskutečného," oceňuje kvality jihoafrického soupeře Pavel Maslák.

I česká hvězda se dnes na třístovce v Ostravě pokusí udržet jedné z aktuálně největších hvězd světové atletiky. Van Niekerk v olympijském finále v Riu šokoval světovým rekordem na 400 metrů a letos přidal skvělé časy i v krátkých sprintech.

„Určitě se zlepšuju, udělali jsme hodně práce. Zrychlil jsem hlavně na stovce a dvoustovce a teď uvidíme, jestli mi to pomůže i na delších tratích. Dám do toho všechno jako vždycky a určitě se pokusím o co nejlepší čas," je vidět na Van Niekerkovi odhodlání, předvést ve Vítkovicích další světový čas.

Běh na 300 metrů začne před 20. hodinou, vrchol mítinku – stovku s loučícím se Usainem Boltem pak můžete slyšet živě ve 20:50 v přímém přenosu ve vysílání Radiožurnálu.

autor: jam
Spustit audio