Ústí nad Labem patřilo v sobotu milovníkům běhání. Konal se tradiční Mattoni 1/2Maraton

16. září 2018

Do města se sjely tisícovky sportovců. Počasí i účast tisíců amatérských běžců i fandů pomohly vytvořit skvělou atmosféru.

Nadšenci pohybu, konkrétně běhání, po roce opět ovládli Ústí nad Labem. Skoro sedm tisícovek lidí se aktivně zúčastnilo půlmaratonu. Vítězný Keňan Stephen Kiprop stlačil vítězný čas pod jednu hodinu, ale z výborných výsledků a krásných zážitků se radovala i spousta dalších účastníků, kteří doběhli do cíle v centru města.

„Na běhání se mi líbí, že si u toho perfektně odpočinu,“ vysvětluje svou motivaci jeden z neprofesionálních účastníků. „Je to jednoduchý sport,“ doplňuje další jeho kolega.

Do Ústí nad Labem se sjeli běžci z celé České republiky. „My jsme z Ohrobce a kamarád ze Lhoty. Jsme vesničané,“ směje se jeden ze středočeských běžců při odpovědi na otázku, odkud do Ústí nad Labem vážili cestu. Výjimkou ale nebyli ani účastníci z Valašska nebo Českých Budějovic.

„Miluju běhání, už jsem běžel maraton v Praze a pár půlmaratonů,“ vypočítává zkušený běžec z Uherského Hradiště, „Nějak jsem se do společného závodění zamiloval.“

Dva přátelé, kteří se před během v dobré náladě rozcvičovali, sami sebe označili za „namakané“. Týdně prý naběhají kolem padesáti, šedesáti kilometrů. „To není málo, manželka si myslí, že je to až moc,“ směje se jeden z nich.

„Tohle je můj první závod v životě,“ říká trochu nervózní účastnice, která si před závodem fotila „selfíčko“. „Doufám, že fotka po závodě nebude na smrtelné posteli,“ dodává ironicky. Natrénováno prý určitě dost nemá, tak nepoběží určitě na čas, ale spíš si to užít a přežít.

Po startovním výstřelu se vyrazila ostře kupředu skupinka elitních běžců. Ostatní vybíhali rozvážněji za zvuku Smetanovy Vltavy. Do cíle dorazí většina z nich až o několik desítek minut po nich.

„Jsem tady podruhé, chtěl jsem běžet za hodinu dvacet pět, ale nepovedlo se. Tak příští rok,“ hodnotí jeden z nejrychlejších „hobíků“.

„Klobouk dolů před vodiči s vlajkami, jsou skvělí,“ chválí službu pořadatelů další z doběhnuvších. U závodů toho ty typu je totiž možné trať absolvovat se zkušeným běžcem, který přesně dodržuje předem určenou rychlost běhu a své svěřence cestou podporuje a motivuje.

„Byl to boj dneska, ale zlepšil jsem si čas a jsem spokojený. O minutu lepší než v Karlových Varech.“ uzavírá svůj ústecký výkon další z amatérských běžců.

Za odměnu dostávají účastníci půlmaratonu medaile. Letos ústecký půlmaraton ukázal unavené, ale přesto usmívající se tváře.

autoři: David Kalvas , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související