Ústecký půlmaraton běželo 3 700 vytrvalců. Padly nové rekordy

17. září 2017

Letošní půlmaraton v Ústí nad Labem přinesl nejlepší mužský i ženský rekord závodu. Činili se také Češi. Jiří Homoláč časem 1 hodina 4 minuty a 33 sekund a Eva Vrabcová-Nývltová časem 1 hodina 11 minut a 22 sekund. Postarali se tak o nejlepší české výkony v historii ústeckého závodu. Radostné chvíle ale prožili také další nadšení běžci, kteří se půlmaratonu zúčastnili.

Ústecký půlmaraton ovládl v čase 59 minut a 14 sekund keňský běžec Barselius Kipyego. Ten obhájil své loňske vítězství a vylepšil rekord závodu o 1 vteřinu. Nejrychlejší ženou sedmého ročníku závodu se stala s časem 1 hodina, 6 minut a 6 sekund reprezentantka Bahrajnu Violah Jepchumbaová, která vylepšila rekord závodu o více než jednu minutu.

O nejlepší český výkon v sedmileté historii závodu se postaral Jiří Homoláč, který doběhl v čase 1 hodina, 4 minuty a 33 sekund. Se svým výkonem byl v cíli spokojený.

Z Čechů podal nejlepší výkon Jiří Homoláč - čas 1 h, 4 min, 33 s

„Bylo výborný počasí, ta trať je taky skvělá a všude jsou diváci, který nás ženou dopředu. Jsem naprosto spokojený, chtěl jsem pod těch pětašedesát zaběhnout, a to se povedlo. Vrchol podzimu je pro mě maraton, tohle je zatím takový mezistupeň,“ zhodnotil závod nejlepší z českých běžců Jiří Homoláč.

Běžkyně Eva Vrabcová-Nývltová nepřekonala český rekord v půlmaratonu, který drží od roku 1994 Alena Peterková s časem 1 hodina, 11 minut a 2 sekundy. Za ním Vrabcová-Nývltová zaostala o 18 sekund, přestože v mezičasech na nejlepší český výkon útočila. V posledních kilometrech ale odstoupil její vodič, což se na výsledném čase negativně projevilo.

Běžkyně Eva Vrabcová-Nývltová nepřekonala dosavadní český rekord v půlmaratonu o 20 s - čas 1 h, 11 min, 2 s

„Je škoda, že nevydržel, ale já jsem si aspoň dokázala, že na to mám. Jsem přesvědčená, kdybychom šli spolu do cíle, takže ten rekord by tam prostě byl. Ale zpátky, jak jsem šla sama proti větru, tak to fakt nešlo. Pro mě je to taková motivace do budoucna, protože vidím, že na těch 1:11 a možná i líp prostě mám,“ sdělila v cíli Eva Vrabcová-Nývltová.

Závodu se zúčastnila i spousta amatérských běžců, celkem jich na trať vyrazilo 3 700.

Záchranáři ošetřili během letošního ústeckého půlmaratonu nejméně lidí za 7 let jeho konání. Přímo na trati zasahovali záchranáři u jednoho ze sportovců, který zkolaboval zhruba v polovině závodu.

autor: dak
Spustit audio