Ústecký Dům umění otevřel výstavu tria Jasanský-Kovanda-Polák. Hlavní roli v ní mají květiny

22. září 2022 10:18

Nová výstava Domu umění Ústí nad Labem je hlavně o květinách a nese název Květek. Trojice umělců Jiří Kovanda, Lukáš Jasanský a Martin Polák ho odvodili od jména Květoslav. Na výstavě jsou k vidění instalace inspirované zahrádkařením a také řada fotografií.

Výstava je podle kurátora Michala Kolečka součástí tématu, které Dům umění dlouhodobě sleduje. „Je to téma, spojené se zahradou, zahradničením, péčí o nějaký prostor či komunitu – prostě staráním se o něco,“ shrnul.

Zároveň toto téma podle Kolečka navazuje na předchozí tvorbu všech tří umělců.

Návštěvníci uvidí zhruba 160 fotografií s květinami a Jiřím Kovandou – performer byl tentokrát v roli modela. „Já jsem jen dělal většinou to, co mi řekli, že mám dělat. Zvedni ruku nahoru, dej ji dolů, sedni si nebo utíkej. Nakonec mi to strašně vyhovovalo, ale nejdřív jsem se strašně bál, celé té věci – že to dopadne hodně trapně,“ vzpomíná.

Lukáš Jasanský prozradil, jak k fotografování přistoupili: „Jirka Kovanda musel být vždy u té květiny, to byla taková ta zásadní záležitost. Je to vlastně takové bloudění osoby, která se až bláznivě chce přibližovat k tomu rostlinstvu.“

A Martin Polák doplnil: „My si napřed řekneme, co nechceme – jak by to vypadat nemělo. Výsledek by pak měl být tak trochu záhadný, neměl by mít nějaké jednoznačné vysvětlení.“

Výstava Květek v ústeckém Domě umění potrvá do 19. listopadu.

Spustit audio

Související