Ukrajina a Moldavsko chtějí plné členství v EU, ne žádné alternativy, tvrdí analytik Stulík

1. červenec 2022

Jak přistupovat k zemím, které o členství v Evropské unii usilují, ale zdaleka nesplňují všechny podmínky? Zaslouží si zvláštní přístup válkou sužovaná Ukrajina, která se kandidátskou zemí stala teprve před týdnem? Debatují europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a analytik David Stulík.

„Bude to znít pro ostatní kandidáty členství nespravedlivě, ale výjimečná doba si žádá výjimečné činy,“ obhajuje v Pro a proti zvýhodnění Ukrajiny při získávání statutu členské země EU europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Čtěte také

Analytik bezpečnostního centra Evropské hodnoty David Stulík chce, aby se Ukrajina zařadila do EU co nejrychleji. „Ale pro další země západního Balkánu nebude příjemné, že je někdo v členství přeskočí.“

„Nebylo by dobré formálně Ukrajinu nyní nějak zvýhodňovat, protože by to nemobilizovalo ukrajinskou společnost a především politiky prosazovat dál nezbytné reformy, které země musí provést, pokud se chce stát členskou zemí Evropské unie,“ dodává analytik.

Otázkou třeba je, co udělat s Tureckem po 40 letech vyjednávání a co s Marokem.
Tomáš Zdechovský

Politik se neobává, že by Ukrajina přestala usilovat o plnění požadavků pro členství. „Budou muset plnit své domácí úkoly, ale země je ve válce, proto říkám, že je třeba jim s tím pomoci. Ale Ukrajina si vstup musí zasloužit.“

Věčná čekárna na členství

„V Evropské unii se hovoří o statusu privilegovaného partnerství,“ vysvětluje Zdechovský. „Ale i tady je otázka, jestli by toto motivovalo státy. Otázkou třeba je, co udělat s Tureckem po 40 letech vyjednávání a co s Marokem, které sice je v Africe, ale uvažovalo se o něm jako o možném členském státu EU.“

Oni chtějí členství se všemi právy a povinnostmi a mají obavy z těchto alternativních návrhů.
David Stulík

Z pohledu Ukrajiny a Moldavska, dvou nejčerstvějších kandidátů, je obava, že bude vytvořena jakási „věčná čekárna“ na členství EU a že by to byla výmluva pro jejich začlenění do Unie, soudí analytik.

Čtěte také

„Oni ale chtějí členství se všemi právy a povinnostmi a mají obavy z těchto alternativních návrhů. Také ale víme, že integrace těchto kandidátských zemí pokračuje. To je důležité, protože vznikají vazby mezi firmami, regiony i mezi lidmi,“ dokládá úsilí kandidátských zemí David Stulík.

Podle europoslance už taková „čekárna" v EU je. „Je to Schengen, do kterého třeba Rumunsko a Chorvatsko nejsou vpuštěny pod různými záminkami. Čekárna tedy není dobrá, ale není zase moc jiných možností, jak tyto státy k Evropské unii přitáhnout,“ konstatuje Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Poslechněte si v audiozáznamu celé Pro a proti Lukáše Matošky.

autoři: Lukáš Matoška , oci
Spustit audio

Související