U hradeckého koupaliště Flošna vznikne přes 70 nových bezplatných parkovacích míst, zmizí kamiony

21. červenec 2022 07:42

Oblast blízko centra Hradce Králové získá v dohledné době dalších 70 bezplatných parkovacích míst. Právě o tolik by se měla zvýšit kapacita parkoviště u koupaliště Flošna v bezprostřední blízkosti rozestavěného nového fotbalového stadiónu. Podrobnosti zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Jak a kdy nová parkovací místa u Flošny vzniknou?

Čtěte také

Ten postup je jednoduchý, město zatím na parkovišti u Flošny tolerovalo stání kamionů nebo autobusů, a to třeba i na dobu několika dnů. To teď skončí, kamióny se na parkoviště už díky novým betonovým zábranám nedostanou, město nechá místa v uvozovkách "nalajnovat" pro osobní auta a tím stávající kapacitu parkoviště rozšíří.

Kdy to bude je otázka, protože o všem už je rozhodnuto a město už má i všechna potřebná povolení na nové dopravní značení a Technické služby vypsaly výběrové řízení na výrobu a dodávku zmíněných betonových zábran, není ale jasné, kdy se povede tyto zábrany získat. Může to trvat několik týdnů, ale v horším případě i několik měsíců. Ale radnice doufá, že by to mělo už v srpnu.

Byl dosud s parkováním kamiónů na Flošně nějaký problém?

Čtěte také

Problém snad ani ne, o problému nikdo nemluvil, ale město nemá žádnou povinnost zajišťovat parkovací místa pro odstavené kamióny, kterých u Flošny bývalo o víkendu třeba patnáct, o to by se podle vyjádření magistrátu měli starat provozovatelé, případně ŘSD.

Město naopak potřebuje další parkovací místa pro osobní auta, protože poptávka po parkování, v tomhle případě navíc bezplatném, dál roste. Na Flošně tedy přibude celkem 70 míst, takže nová kapacita bude 520 běžných míst pro osobní auta a dalších 20 míst pro invalidy.

Tohle vše bude navíc stát jen půl miliónu korun, náklady na jedno nové parkovací místo jsou tedy přibližně 7 tisíc korun - a tedy výrazně méně než je běžné.

Čtěte také

Kdo všechno tedy bude moci parkoviště u koupaliště využít?

Prakticky kdokoli s osobním autem, kdo se tam vejde. Město tam neplánuje zavádět žádná omezení s výjimkou už zmíněného zákazu vjezdu kamiónům nebo autobusům, takže zaparkovat tam budou moci nejen návštěvníci koupaliště, ale i ti, kteří půjdou na sousední fotbalový stadión - ten je vlastně přes ulici, tak i ti, kteří chtějí do centra města.

Na Velké náměstí je to totiž zhruba kilometr pěšky, od koupaliště navíc jezdí i autobusy a trolejbusy MHD. Tedy tato lokalita je z tohoto úhlu pohledu velmi vhodná.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související