Tři hodiny ve frontě a vánoční trofej ze Štrasburku může být vaše. Meisenthalské skleněné koule jdou na dračku

Mají Vánoce nějaké hlavní město? Ve východofrancouzském Alsasku by vám nepochybně odpověděli, že je to Štrasburk. Město na břehu Rýna si tak přezdívá snad proto, že právě v Alsasku a Lotrinsku vznikaly některé rozšířené vánoční zvyky. Například zdobení vánočních stromků skleněnými koulemi. Na tamních vánočních trzích se na jeden druh vánoční ozdoby stojí fronty i celé hodiny.

Po desáté dopoledne mají dřevěné vánoční stánky v malebné čtvrti Petite France ještě zavřeno, přesto se u jednoho tvoří fronta tak šedesáti lidí. Stánek přitom otevře až v půl dvanácté.

Vánoční trhy ve Štrasburku si určitě nenechte ujít

„Přišla jsem koupit vánoční ozdobu z Meisenthalu. Každý rok sem hodně lidí přichází pro ozdobu roku. Pokaždé dělají novou, je to limitovaná edice. Už jsem tu třetí den. Zatím se na mě nedostalo, tak snad se to povede dneska,“ říká Lisa.

Letošní ozdoby roku pojmenované Stella chce koupit dvě, tedy povolené maximum. Pro ozdoby sem prý jezdí i Lisini kamarádi, kteří nežijí ve Štrasburku.

Devátá to jistí

Meisenthalské sklo je proslulé po celém regionu. Na severu pohoří Vogézy má tradici už od 18. století. Skleněné vánoční ozdoby tu pak údajně vznikly v roce 1858. Kvůli suchu a neúrodě byl totiž nedostatek jablek, kterými se vánoční stromky zdobívaly. Tamní skláři proto vyfoukli jablka skleněná a vznikly klasické koule, které se dávají na stromky po celém světě.

Student Morgan nenechal nic náhodě. Přišel dvě a půl hodiny před otevřením stánku i se stoličkou. Sedí na začátku fronty a učí se na zkoušku.

„Včera tu měli asi 30 stell. Když přijdeš v 10 nebo v 10.30, tak čeká až dvě hodiny a nedostane se na tebe. Takže lepší je přijít v devět. Loni jsem si taky jednu ozdobu koupil,“ prozrazuje.

Krásnější než obvykle

Fronta zatím stále narůstá, a přestože se docela silně rozpršelo, lidi statečně dál čekají na své vánoční ozdoby s deštníky v ruce.

Nevzdává to ani 81letý Gerard. Slíbil své devadesátileté sousedce, že jí ozdobu sežene.

Fronta se táhne podél vodního kanálu až k jezu. Někteří si v ní čtou knížku. Za čekání to stojí. Úplně všichni říkají, že letošní ozdoba je ještě krásnější než obvykle.

Do hodiny vyprodáno

Konečně je půl dvanácté a po jiných krásných ozdobách vytahují trhovci z Meisenthalu i tolik očekávané stelly. Jedna stojí 27 eur, tedy asi 660 korun.

Jsou tu modré, průhledné, několik šedých, červené – ty jsou za příplatek. A vypadá to, že jenom jedna zelená. Oproti obyčejné kouli je stella nižší a širší a její horní polovina je symetricky vlnkovaná. Snad by se to dalo připodobnit k sukni točící se tanečnice.

Meisenthalské sklo je proslulé po celém regionu. Specialitou je každoroční limitovaná edice vánočních ozdob

Neuběhla ani hodina a trhovkyně frontu obchází se zprávou, že stelly už jsou vyprodané.

Jeden mladík zklamaně nasedá na kolo a odjíždí. Ozdobu se prý nepovedlo koupit ani bratrovi a přítelkyni.

autoři: Dominik Tesár , and
Spustit audio

Související