Trenažér bruslení i virtuální realita. Nejnovější technologie slouží hokejistům v Trutnově a okolí

28. červen 2021

Chcete si vyzkoušet hokejový trénink, střelbu, přihrávky nebo se postavit mezi tři tyčky coby hokejový gólman? Nově otevřené středisko "Fedulov Hockey Center" v Trutnově vám k tomu sice nenabídne přímo led, ale zato ty nejnovější technologie. 

Zkusit si hokejové dovednosti ve virtuální realitě může doslova každý, třeba i ten, kdo neumí vůbec bruslit. Primárně je ale nové hokejové centrum určeno především pro hokejisty.

Čtěte také

Kdo si nezkusil, dost možná neuvěří. Taky jsem si nedokázal představit, jak moc vás taková virtuální realita vtáhne. Člověk si opravdu připadá jako uprostřed arény NHL.

„Vidím stadion a branky," osmiletý Jirka je jeden z prvních, který si na všechno mohl doslova sáhnout.

Zpočátku se trochu hledal, ale po pár desítkách sekund se cítil jako ryba ve vodě. Nebo třeba jako Pastrňák na bruslích - zkrátka ve svém živlu.
„Moc mě to baví. Chtěl bych i nějaký zápas proti nějakým hráčům. Vím, že na ně budu muset hodně rychle reagovat."

Čtěte také

Pavel Fedulov, sám bývalý hokejista, odchovanec CSKA Moskva a zakladatel trutnovského centra, popisuje, že zvyknout si na virtuální realitu není až takový problém.
„Nejtěžší je zvyknout si, že nemáš puk. Ale docela rychle to mozek začíná chápat, protože citem v hokejce cítíš, jestli puk máš nebo nemáš."

Samotná hokejová virtuální realita začínala před třemi lety jako startupový projekt a ujala se. Vedle verze pro hráče nabízí i možnost zachytat si ve virtuální brance. Pro gólmany je to hodně podobné jako na ledě, jen se nemusí soukat do výstroje a trápit si třeba kyčle.

Jan Hanzl se Sense Areny, jak se projekt jmenuje, popisuje, že se český startup prosadil třeba i za mořem.
„Naši gólmanskou verzi využívá mimo jiné přes 30 brankářů NHL. Jinak uživatelů této verze je něco přes 800. A teď registrujeme obrovský zájem o tu hráčskou verzi."

Čtěte také

Hokejovou virtuální realitu firma nabízí jednak s multilicencí pro kluby nebo právě podobná centra, jako teď vyrostlo v Trutnově, nebo i pro domácí použití. Investice do hardware je kolem pětadvaceti tisíc korun, licence pak stojí další tisíce.

Ale zdá se, že Jirkovi stačilo pár minut ve virtuálním světě, aby věděl, o co si třeba napíše Ježíškovi.
„Moc bych si to přál."

I kdyby se svým přáním Jirka neuspěl, může - ostatně stejně jako kdokoli další, přijít znovu právě sem. Trutnovské centrum je otevřené pro veřejnost.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.