Švédský útočník Forsberg získal Hartovu trofej

13. červen 2003

Švédský hokejista Peter Forsberg získal Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče uplynulé sezóny zámořské NHL. Kromě ní dostal útočník Colorada ještě Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče základní části. Mezi oceněnými hráči v Torontu nechyběli ani dva čeští reprezentanti. Milan Hedjuk převzal Marice Richard Trophy pro nejlepšího střelce základní části. Roman Čechmánek, který v letošním ročníku hájil branku Philadelphie, se podělil se svou týmovou dvojkou Robertem Eschem a Martinem Brodeurem z New Jersey o Jenningsovu trofej. Tu získává brankář z mužstva, které v základní části obdrží nejméně branek.

Brankář vítězů Stanley Cupu Martin Brodeur se dočkal ještě Vezinovy trofeje pro nejepšího brankáře, o které jako jediné rozhodují generální manažeří jednotlivých celků. Ve zbývajících anketách hlasují členové Asociace profesionálních hokejových novinářů. Gólman New Jersey se tak dočkal na čtvrtý pokus. V letech 1997 a 1998 skončil druhý za Dominikem Haškem a v roce 2001 mu patřilo třetí místo.

Švédský útočník Vancouveru Markus Näslund převzal ještě před slavnostním večerem Lester B. Pearson Award pro nejužitečnějšího hráče, kterou uděluje Hráčská asociace NHL. Ceny si hokejisté v zámoří vysoce cení, protože o ní rozhodují samotní hokejisté. Další Švéd Niclas Lidström z Detroitu obdržel Norrisovu trofej pro nejlepšího obránce soutěže. Cenu pro nejlepšího nováčka - Calder Trophy - převzal Barret Jackman ze St. Louis. Nejlepším trenérem se stal Jacques Lemaire, který dovedl Minnesotu Wild ve třetím roce jejího působení v NHL do play off. Z Toronta si odváží Jack Adams Award.

Přehled držitelů cen:

Hart Trophy (nejužitečnější hráč): Peter Forsberg (Colorado Avalanche)
Norris Trophy (nejlepší obránce): Nicklas Lidström (Detroit Red Wings)
Vezina Trophy (nejlepší brankář): Martin Brodeur (New Jersey Devils)
Calder Trophy (nejlepší nováček): Barret Jackman (St. Louis Blues)
Jack Adams Award (nejlepší trenér): Jacques Lemaire (Minnesota Wild)
Frank J. Selke Trophy (nejlépe bránící útočník): Jere Lehtinen (Dallas Stars)
Lady Byng Trophy (za sportovní chování): Alexander Mogilnyj (Toronto Maple Leafs)
Bill Masterton Trophy (za oddanost hokeji): Steve Yzerman (Detroit Red Wings)
King Clancy Trophy (za humanitu): Brendan Shanahan (Detroit Red Wings)
Lester B. Pearson Award (nejužitečnější hráč podle NHLPA): Markus Näslund (Vancouver Canucks)
Art Ross Trophy (nejproduktivnější hráč základní části): Peter Forsberg (Colorado Avalanche)
Maurice Richard Trophy (nejlepší střelec základní části): Milan Hejduk (Colorado Avalanche)
Jennings Trophy (nejméně inkasovaných branek mužstva): Martin Brodeur (New Jersey Devils), Roman Čechmanek a Robert Esche (oba Philadelphia)

autor: ala
Spustit audio