Středočeský hejtman Řihák končí. 'Udělám, co je lepší pro ČSSD,' řekl

23. červen 2014

Středočeský hejtman Josef Řihák z ČSSD dnes na jednání krajského zastupitelstva rezignoval na svou funkci. Vyhověl tak výzvě spolustraníků. Nahradit ve funkci by ho mohl náměstek Miloš Petera.

Středočeští radní ČSSD kritizovali Josefa Řiháka dlouhodobě. Nelíbilo se jim hlavně to, že se s nimi neradil a postupoval podle svého.

"Když se fotbalový tým rozhodne vyměnit kapitána, kapitán by podle něj měl udělat vše pro to, aby se hra ještě zlepšila," řekl Řihák na jednání zastupitelstva.

Krajští radní za ČSSD vyzvali ve čtvrtek hejtmana k rezignaci na schůzce, na níž se řešilo další směřování krajského vedení. Z funkce měl odejít do dnešního jednání krajského zastupitelstva, jinak mu hrozilo odvolání.

Řiháka by mohl vystřídat šéf středočeské sociální demokracie a zároveň Řihákův náměstek Miloš Petera. Ten se nechal slyšet, že je připraven současného hejtmana nahradit.

„Počítám s tím, že ukončím funkci poslance nejpozději k 31. srpna. Ve středu se sejde nejvyšší stranický orgán, který rozhodne o nominaci na nového hejtmana,“ popsal další kroky Petera.


Josef Řihák (*1959, Karlovy Vary) byl středočeským hejtmanem od listopadu 2012. Působil jako starosta Příbrami, byl poslancem a v současné době je senátorem za Příbram.

Bude navrhovat přerušení jednání zastupitelstva do pátku, kdy by se už mohl volit nový hejtman.

V tisku se už dříve objevily informace o tom, že se schyluje ke střetu mezi Řihákem a Peterou, který je šéfem krajské buňky a zasedal v radě ještě za bývalého hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD).

Výběr náhradníka za odcházejícího středočeského hejtmana Řiháka je pouze na regionální buňce ČSSD.

„Já respektuji rozhodnutí pana Řiháka. Jsem rád, že přišlo, protože byl k tomuto řešení vyzván svými kolegy,“ řekl to místopředseda ČSSD Milan Chovanec.

autoři: Alena Rokosová , rok , van | zdroj: ČTK
Spustit audio