Střechy zámku Hrádek u Nechanic jsou v havarijním stavu. Zatéká do nich a hrozí poničení interiérů

21. březen 2021 09:43

Není to tak dlouho, co jsme vás informovali o špatném stavu střech na zámku v Doudlebách nad Orlicí. Dnes vás zavedeme na zámek Hrádek u Nechanic, do kterého také zatéká a každý déšť proto správa památky musí hlídat. Zatím vypomáhají obyčejné kbelíky rozmístěné po půdě.

Stav střech zámku Hrádek u Nechanic se ale brzy musí začít řešit. Voda totiž ohrožuje vzácnou výzdobu interiéru zámku.

Čtěte také

Okno je otevřené a kastelán Martin Rejman leze oknem na střechu. My jdeme za ním.
„Vítejte u nás na zámecké střeše. Máme výhodu a současně i nevýhodu v tom, že naše zámecké střechy jsou poměrně rovné. Dá se po nich tedy celkem normálně pohybovat, ale jak je vidět, tak nám na některých místech voda dost často stojí, protože nám do střechy značně zatéká."

Jdeme se po střechách opatrně projít.
„Já si dělám takové výlety na střechu zhruba jednou za týden, maximálně jednou za 14 dní. A vždy tady objevím nějaký poklad, třeba kus spadlé omítky, protože komíny jsou zralé na celkovou rekonstrukci."

Brožura s tipy na výlety obsahuje místa, kam se turisté dostanou veřejnou dopravou - Hrádek u Nechanic

Půjdeme se podívat i z druhé strany střechy, protože jak voda protéká, tak je nutné ji už chytat do kbelíků.
„Je to přesně tak. Funguje to tak, že my už samozřejmě víme, kam zatéká. Máme tady tedy kbelíky na letní a jarní déšť. To jsou různé druhy deště. Některé jsou jemné, to nám zatéká zejména ze severu. Když taje sníh, tak jde voda hlavně u komínů. Je to různé a už máme vyzkoušené, kam po jakém dešti vodu chytat."

Čtěte také

Kolik kbelíků je tady vlastně umístěno?
„Když to spočítám dohromady i se západním křídlem, teď jsme na východním křídle, které je tedy v horším stavu, tak to bude takových 16 až 20 kbelíků."

Čeho všeho by se měla oprava střechy zámku týkat?
„Doufáme, že by se vyměnila celá střešní krytina, včetně trámů, které jsou poškozeny. Dále je zapotřebí dát do pořádku komíny a světlíky. Když se podíváme po půdě, tak je vidět, že nám tady chybí nášlapná vrstva."

„To znamená, že i půdní prostor by se měl zrekonstruovat a minimálně by se tu měly vytvořit alespoň pochozí lávky, abychom mohli i v budoucích letech střechu bez problémů obsluhovat," dodává kastelán Martin Rejman.

Státní zámek Hrádek u Nechanic, to je kousek Anglie ve východních Čechách
Současná zámecká expozice je ukázkou bydlení šlechty ve druhé polovině 19. století v původním historickém zařízení (reprezentační místnosti, apartmá hraběte a hraběnky, obrazárna, pokoje pro hosty, zámecká kaple). Státní zámek Hrádek u Nechanic byl v roce 2001 prohlášen Národní kulturní památkou.

V letošním roce se začne zpracovávat projekt na opravu střechy a všeho co s ní souvisí na zámku Hrádek u Nechanic. Práce by potom mohly začít v příštím roce.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související