Strážníci ve Dvoře Králové nabízejí forenzní značení jízdních kol. Pomůže při krádeži či ztrátě

11. duben 2023 08:36

Ve Dvoře Králové nad Labem si i letos mohou cyklisté nechat označit svá kola roztokem s unikátní DNA. Strážníci s tím začali před víc než třemi lety, od té doby nanesli speciální tekutinu na 220 jízdních kol. V případě krádeže pomáhá forenzní značení k jejich zpětnému dohledání. 

„Dobrý den, v čem vám mohu pomoci?“
„Mám tady kolo na forenzní značení. Ve služebně Městské policie Dvůr Králové nad Labem strážník Jiří Procházka právě forenzně značí jedno z jízdních kol.

Čtěte také

„Kolo si odvezu a dám do stojanu. V prvé řadě si ho musím vyfotografovat. Určitá místa, která se pak zanášejí do registru. Zepředu, zboku a místo, kde je přehazovačka. A další takové místo je středový tác se šlapkami, vysvětluje Jiří Procházka.

Bicykl je vyfocen, umístěn ve stojanu, a nyní přichází řada na samotné forenzní značení.

„Rám odmastím a přistoupím k vlastnímu značení. Vezmu si tyčinku, tu namočím do roztoku a udělám na kole takové body. V těch kapkách jsou maličké plíšky s určitým specifickým kódem. V případě, že se kolo ztratí, tak se pomocí toho dá rozpoznat. I jednotlivé díly, v případě, že by bylo kolo rozmontováno.

Čtěte také

Po značení vidím na kole bílé tečky. Ovšem ty za malou chvíli zmizí a ani samotný majitel bicyklu vlastně ani nebude přesně vědět, kde má kolo forenzně označené. „My nesdělujeme, kde kolo značíme. Aby případní zloději nevěděli, na co se zaměřit a co odstranit.

Forenzní značení kola trvalo jen několik málo minut a bicykl opět putuje do rukou svého majitele. Mezitím strážníci Městské policie Dvůr Králové nad Labem zavádí kolo do celostátního registru, podle kterého se potom dá dohledat.

Samotní forenzní značení sice vidět není, ale na kole můžete spatřit malou samolepku s nápisem Městská policie Dvůr Králové nad Labem - chráněno DNA.

Spustit audio

Související