Státní maturitní zkoušky jsou tady. Začínají didaktickým testem z matematiky nebo cizího jazyka

2. květen 2024 09:57

Státní jednotná část maturit začala 2. května v 8:00 didaktickým testem z matematiky. Odpoledne maturanty čeká didaktický text z cizího jazyka. V pátek 3. května pak studenti podstoupí jednotný test z českého jazyka.

Podle statistik Cermatu se k jarním maturitám chystá víc než 83 000 studentů. Maturovat z matematiky se rozhodlo téměř 14 000 z nich, to je o 1000 víc než loni.

Na Střední zdravotnické škole v Mostě budou podle vedení školy didaktický test z matematiky psát jen dva studenti. Na nedaleké střední pedagogické škole a obchodní akademii jde o 10 studentů, na mosteckém gymnáziu se jich rozhodlo maturovat z matematiky také jen 10.

Co se týká odpoledního didaktického testu z cizího jazyka, většina studentů v Česku si vybrala angličtinu. Podle Cermatu jich je víc než 60 000. Jen stovky maturantů budou dělat zkoušku z němčiny nebo ruštiny a jen desítky si vybraly francouzštinu a španělštinu.

Jednotné testy pro gymnázia a odborné školy sklízejí kritiku

Didaktické testy z matematiky a českého jazyka jsou jednotné pro odborné školy a pro gymnázia. Pro studenty odborných škol je ale podle kritiků maturitní didaktický test z matematiky i češtiny velmi náročný.

Souhlasí s tím například i vedení Střední zdravotnické školy v Mostě – podle vedení školy je maturitní zkouška z matematiky pro budoucí zdravotní sestry zbytečně složitá. Každý rok ji nezvládne až třetina studentek. Z českého jazyka jich pak neuspěje až pětina.

Důvodem neúspěchu je podle studentů i učitelů fakt, že studenti na odborných školách mají týdně ve srovnání s gymnazisty podstatně méně hodin češtiny i matematiky. Přivítali by proto zkoušky rozdílné.

Ministerstvo školství se změnou ale nepočítá – zadání jednotné zkoušky podle něj vychází z katalogů požadavků pro jednotlivé předměty. Ty jsou vytvořeny na základě rámcových vzdělávacích programů, a to jak odborných škol, tak i gymnázií. Proto podle ministerstva nerozhoduje, z jaké školy maturant společnou část zkoušky koná.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související