Starý železný most plukovníka Šrámka ze Svinar zůstává na hradeckém letišti. Co s ním bude dál?

13. duben 2024 19:30

V areálu hradeckého letiště už několik let leží starý most ze Svinar. Ten dříve přes 100 let spojoval oba břehy řeky Orlice ve Svinarech, místní části Hradce Králové. Město ho na letišti uložilo a nechalo zakonzervovat poté, co zastupitelé rozhodli o jeho záchraně. Zjistili jsme, jaké plány má s mostem hradecká radnice.

Čtěte také

„Tohle jsou podélníky, ty přijdou vyměnit v podstatě všechny. Příčníků asi značná část, a tahle část je víceméně dobrá. Zde je vidět, kde začínala ta koroze, nyní je to kompletně opískované a natřené, takže to pár let vydrží,“ náměstek hradecké primátorky Adam Záruba za Změnu pro Hradec a Zelené stojí přímo u mostní konstrukce v oplocené a střežené části letiště, kterou spravují technické služby.

Podle vedoucího střediska letiště Dušana Šedaje právě na tomto místě most ničemu nevadí. „Tento prostor je zatím volný, využíváme ho pouze jako deponii použitého stavebního materiálu. A most mezi použitý stavební materiál vlastně patří.

Pokud máte dojem, že svinarská konstrukce zůstane na letišti na neurčito, protože město neví, co s ní, tak vás náměstek Adam Záruba vyvede z omylu. Plány existují a v poslední době nabírají čím dál konkrétnější podobu.

Nově by most měl stát nedaleko sídla hradeckého dopravního podniku a pomůže lidem, kteří se budou chtít po cyklostezce dostat přes Piletický potok. „Návrh, jak jej máme připravený, počítá s tím, že jedno mostní pole, tento kříž, bude zrušen. A most bude spojen dohromady. Nyní má 10 těch příhradových křížů, nově by jich měl jen 9.

Čtěte také

Ukazuje Adam Záruba plány, které jsou už včetně výkresů a předvádí i budoucí podobu mostu. Starý, železný, nýtovaný most bude starým, železným, nýtovaným mostem i na svém novém místě. „Myslím si, že je tady shoda, aby se udělala technologie co nejvíce blízká tomu původnímu stavu. Jedna varianta je opravdu nýtovat zpátky ty nové části, druhá varianta je využít nějaké modernější prvky. Například šrouby ve tvaru nýtů. To je taková levnější varianta, která ale vypadá velice podobně.

O přesných termínech se zatím podle náměstka primátorky Adama Záruby hovořit nedá. Město by ale rádo vše stihlo do konce desetiletí. Konzervace mostu zatím vyšla na zhruba 2 miliony korun, včetně poměrně náročného transportu na letiště. Aktuální náklady jsou už prakticky nulové.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související