Špotáková dodatečně získá titul mistryně světa z roku 2011, její přemožitelka Abakumovová dopovala

5. září 2018 14:55

Barbora Špotáková se dodatečně stane mistryní světa v hodu oštěpem za rok 2011. Sedmatřicetiletá oštěpařka sice skončila v jihokorejském Tegu druhá, její přemožitelka Ruska Maria Abakumovová ale vrátí zlatou medaili kvůli dopingu.

Podle Komise pro bezúhonnost atletiky prokázala zpětná analýza vzorků ruské oštěpařky z MS v Koreji zakázanou látku podobně jako už předtím na olympijských hrách v Pekingu 2008. Abakumovová byla nyní potrestána čtyřletým zákazem startů s platností od 18. května 2016 a zpětně byla diskvalifikována ze všech soutěží v letech 2008 až 2012.

Špotáková v Tegu brala stříbro díky 71,58 metru dlouhém pokusu, který byl tehdejším třetím nejdelším hodem v historii. Delší byl jen její vlastní světový rekord z roku 2008 měřící 72,28 metru a pak hod její dopující přemožitelky z Tegu Abakumovové, která hodila oštěp do vzdálenosti 71,99 metru.

"Mám teď trochu jiné starosti, pravdou ale je, že mne to už dřív napadlo, protože tehdy to bylo hodně podezřelé. Samozřejmě, že trojnásobná mistryně světa zní hezky," poznamenala oštěpařka. 

S Abakumovovou soupeřila Špotáková i na olympijských hrách v Pekingu v roce 2008, kde ji nakonec díky svému poslednímu hodu porazila. Ruska tehdy skončila druhá, i o tuto medaili ale dodatečně přišla.

Špotáková se ziskem titulu u zeleného stolu vyrovnala oštěpařské ikoně Janu Železnému, který se stal také třikrát mistrem světa. Světová rekordmanka ovládla ještě šampionáty v letech 2007 v Ósace a 2017 v Londýně. Navíc byla druhá v Berlíně 2009; z tohoto šampionátu musí Abakumovová vrátit bronz.

Oštěpařka, která žije s rodinou za Prahou, načas přerušila sportovní kariéru. V polovině července totiž porodila druhého syna. Dvojnásobná olympijská vítězka Špotáková by v příštím roce opět ráda závodila. Jejím cílem je dostat se na mistrovství světa v Dauhá. 

Spustit audio