Sports Take o sportovní architektuře

23. únor 2011

Sportovní týden ve znamení MS v alpském lyžování je za námi. Ale nejen jemu jsme se věnovali. Po telefonu jsme se spojili s Tomášem Zelenkou, hlavním trenérem české sledge hokejové reprezentace. Ta na právě skončeném ME vybojovala stříbrné medaile.

Vedle pravidelných rubrik jsme zařadili i jednu zcela novou – Jeden den ve století sportu.

Před olympijskými hrami je jejich stavba sledovaná snad ještě víc než osobní rekordy závodníků. Jakmile zhasne olympijský oheň, na chvíli se na ně zapomene – vzpomenete si na ně jen díky pozadí na fotkách vítězů. Netrvá to ale dlouho a mluví se o nich znovu – co s nimi budeme dělat, když nám původní plány na jejich využití krachly? Sports Take patřil sportovištím – arénám, plaveckým stadionům, atletickým oválům. Ve studiu jsme přivítali architekta Miloše Kopřivu, který se právě na sportovní stavby specializuje.

Snowboardistka Eva Samková, překážkář Petr Svoboda, cyklista Roman Kreuziger. Nejen o jejich výkonech byla v Rychlém přehledu řeč.

Mistrovství světa v alpském lyžování uzavřelo vítězství Francouze Jeana-Baptista Grange ve slalomu. Nejvíce se dařilo Rakušance Gerglové, která jako jediná získala dvě zlaté medaile. Nejzářivější postavou českého týmu byl Ondřej Bank. Čtyřikrát skončil do 21. místa a pátá pozice v superkombinaci je třetím českým nejlepším mužským výsledkem v historii světových šampionátů. Šampionát hodnotil u mikrofonu Jana Kaliby z Radiožurnálu.

Nikdy se nespokojil s pouhou remízou. I tu nejzdánlivější výhodu přeměnil trpělivou hrou ve vítězství. Šachista Robert James Fischer, známý spíše jako Bobby Fischer. Naše Osobnost týdne.

Moderní pětibojaře čeká v příštím týdnu úvodní závod nového ročníku SP. V americkém Palm Springs půjde o záležitost doslova historickou – moderní pětibojaři totiž budou poprvé střílet laserovými pistolemi. Původně v předolympijské sezoně ještě novou technologii v závěrečné kombinované disciplíně využívat neměli. Nakonec je ale všechno jinak. A to s sebou nese pár docela zásadních problémů. Více už Filip Šedivý z Radiožurnálu.

Na ME ve sledge hokeji je dobojováno. Česká reprezentace si ze Švédska veze stříbrné medaile, když ve finále nestačila pouze na vítězné Italy, kterým podlehla 0:2. Po telefonu jsme se přímo do Švédska spojili s Tomášem Zelenkou, hlavním trenérem národního týmu, který se s námi podělil o ty nejčerstvější postřehy z celého šampionátu.

Co rozhoduje ve sportu o úspěchu a neúspěchu? Nad tím se v Komentáři magazínu Sports Take zamýšlel Daniel Stach.

Jeden den ve století sportu – tak se jmenuje nově zařazená rubrika, ve které se budeme věnovat důležitým sportovním datům 20. století. Tentokrát jsme se vrátili do 12. února 1986, kdy Mezinárodní olympijský výbor oficiálně rozhodl o možnosti startu profesionálních sportovců na OH.

Za Roberta Kubicu už má Renault náhradu. Stáj Formule 1 vsadila na Nicka Heidfelda, který v kokpitu Renaultu stráví pravděpodobně celou sezonu. Více už Honza Dvořák.

Bikers Bar

0:00
/
0:00
autor: Miroslav Lenc
Spustit audio