Sports Take nejen o kuželkách

30. listopad 2010

V první hodině jsme se ohlédli za uplynulým rokem tenisty Tomáše Berdycha, ale i aktuální reakcí Rogera Federera, vítěze Turnaje mistrů 2010. Věnovali jsme se i rozbíhajícímu seriálu SP v čistě zimních disciplínách. V druhé části vysílání jsme přivítali Jana Kotyzu, vicemistra světa v kuželkách. Témat byla opět celá řada.

Je mu 27 let, vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze a nyní dělá postgraduál na Akademii věd. Po sportovní stránce jde prozatím o informace s velmi nízkou relevancí. Pokud ale připojíme fakt, že od roku 2003 nechyběl na žádném světovém šampionátu svého sportu, posouvá se hladina relevance do jiných dimenzí. V letošním roce prožil svůj sportovní vrchol, když vybojoval na MS v rakouském Ritzingu stříbrnou medaili. Jeho sportem jsou kuželky, jeho jméno je Jan Kotyza. A právě on přijal pozvání na hodinový rozhovor.

Tenisový Turnaj mistrů ovládl Roger Federer. V souboji dvou nejlepších hráčů světa porazil v Londýně Španěla Rafaela Nadala 6:3, 3:6 a 6:1. Švýcar tak triumfoval na Turnaji mistrů popáté v kariéře a vyrovnal se v historických tabulkách Ivanu Lendlovi a Petu Samprasovi.

Tomáš Berdych zakončí sezonu na 6. příčce světového žebříčku. K zatím nejlepšímu postavení v kariéře pomohly českému tenistovi hlavně výsledky na jaře a v létě, naopak na podzim se herně trápil. Přesto má za sebou rok, který nejen on sám označuje jako životní.

Trojice českých reprezentantů ve finálovém kole. Taková je bilance skokanů na lyžích v závodě SP v Kuusamu. Výborní byli opět Rakušané, naopak mírným zklamáním je výkon Poláků. Odborné hodnocení nabídl Rostislav Jozífek, sportovní ředitel skokanského týmu.

Finské Kuusamo přivítalo lyžaře s otevřenou náručí, a to pořádně mrazivou – teplota spadla na dvacet stupňů pod nulou. Ve Finsku se běžely celkem tři závody a českým barvám udělal největší radost ten poslední, hendikepový. V něm zaběhl Lukáš Bauer nejrychlejší čas a celkově skončil devátý. Výkony českého týmu hodnotil Květoslav Žalčík, šéf realizačního týmu české reprezentace v běhu na lyžích.

Ve své době miloval seriál Přátelé, ve kterém si toužil i zahrát. Ve své době mu přišly vyseknout poklonu i hvězdy stříbrného plátna Nicol Kidmanová a Tom Cruise. Ve své době mu u nohou ležela celá Austrálie. Bylo mu osmnáct, byl fenomén, jako plavecký volnostylař neměl ve světě konkurenci. Nickname Thorpedo, podle cestovního pasu Ian Thorpe.

Odveta 3. kola prestižního Poháru vítězů pohárů se stala konečnou stanicí pro dlouhodobě nejlepší český házenkářský tým Baník Karviná. Po domácí prohře se slovinským Mariborem 28:33 na mezinárodním poli končí. Stává se tak nyní hlavním cílem obhajoba českého titulu? Nejen na to jsme se ptali Josefa Hantáka, trenéra karvinských házenkářů.

Pokud budeme parafrázovat slova boxera Lukáše Konečného, tak „nic lepšího tady ještě nebylo“. Na mysli měl samozřejmě souboj o pás mistra Evropy, který bude hájit před Arménem Hamletem Petrosjanem. Zápas je naplánován na 3. prosince v Praze. Víc už sám Lukáš Konečný.

autor: Miroslav Lenc
Spustit audio