Sports Take na křídlech akrobacie

18. listopad 2009

Tento týden jsme se v rubrikách první hodiny vysílání věnovali právě probíhající sezóně cyklokrosu a přípravám na lednové MS v Táboře, mluvili jsme o prvních dílech SP v alpském lyžování a připomněli jsme i další plavecké rekordy. Z pravidelných rubrik hned na úvod zmiňme Osobnost týdne, ve které jsme si představili fyzioterapeuta Pavla Koláře.

Program 42. vydání magazínu Sports Take gradoval návštěvou akrobatického letce Martina Šonky, se kterým jsme pro vás po vysílání dotočili kompletní seznam otázek.

350 km/hod, let 10 metrů nad zemí a přetížení nepředstavitelných 12 G. Čísla a hodnoty, u kterých se nám "normálním smrtelníkům" tají dech. Jak by dodal akrobatický pilot Martin Šonka, host druhé části pořadu, často dochází i k zúžení vidění a až ztrátě zraku, a po přistání si pak člověk připadá, jako kdyby přehazoval pět metráků uhlí. Co ho na tom tedy tak láká? Jak dodává, zřejmě to propojení absolutní volnosti pohybu, romantiky a adrenalinu zároveň. Nebo snad těch 800 000 nadšených diváků, kteří jsou show s názvem Red Bull Air Race přítomni, a kam se má jako první Čech v historii reálnou šanci probojovat?

01035946.jpeg

Gymnastika, NBA, lyžování, cyklokros a rychlobruslení. Takový byl scénář Rychlého přehledu.

SP alpských lyžařských disciplín je v plném proudu. Jak se vydařil vstup do olympijské sezóny české mužské reprezentaci? Nejen o tom jsme po telefonu mluvili s Tomášem Bankem, trenérem české reprezentace.

Čeští cyklokrosaři si drží stabilně velice vysokou úroveň. "Jen" ta zlatá medaile z MS stále těsně uniká. Naposledy si ji na krk pověsil Radomír Šimůnek starší v roce 1991. Na šance českých závodníků na světovém šampionátu, který se bude konat v Táboře v lednu 2010, jsme se ptali Čestmíra Kalaše, ředitele závodu, a také Martina Bali - Jenčíka, šéfredaktora serveru cyklokros.cz.

Fyzioterapeut Pavel Kolář je přímo výjimečná osobnost. Nejen schopnostmi léčit, ale i svým lidským přístupem. Jak sám říká, s hercem z Hollywoodu by život neměnil. Zřejmě nevěříte. Kdo by také takovou šanci odmítl? Jen ten, kdo se nebojí vybrat si tu nejtěžší z možných cest.

Pokud by se sportovcům znenadání přestalo dařit a ubylo by tak světových rekordů, stále je tu ještě disciplína, která by prapor držela zaručeně stále nahoře. Plavání. Tentokrát se tabulky měnily v krátkém bazénu v Berlíně. Nezůstali jsme ale jen tam, zamířili jsme i k nám, do České republiky.

Rok 1989 byl v pravém slova smyslu revoluční. A tak se snadno zapomene na ty, kteří tento rok prožívali na světových automotodromech, nebo na rychlostních zkouškách automobilových rally. Jan Dvořák připravil přehled světových šampiónů v několika motoristických disciplínách.

autor: Miroslav Lenc
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.