Sports Take hledí vpřed

5. leden 2010

Startuje rok 2010. Co nás čeká? Jasným vrcholem jsou Olympijské hry. Přinášíme vám netradiční pohled do nového roku. Pohled očima samotných sportovců, kteří byli hosty pořadu Sports Take nebo lidí, kteří jsou nepostradatelní v týmu těch nejlepších.

Dozvíte se například, co čeká v roce 2010 českého veslaře Ondřeje Synka nebo jaké jsou šance Tomáše Vernera na Olympijských hrách. První rozhovor roku 2010 patřil horolezectví. Naším hostem byl desátý Čech, který vystoupil na Mt. Everest - Pavel Bém, primátor hl. města Prahy.

Politika v rozhovoru neměla místo, řeč byla čistě o sportu. Carstensz Pyramid je nejvyšší horou Austrálie a Oceánie a zvedá se z těžko prostupné džungle. Proč bylo nejtěžší sehnat průvodce? Jak se dostali horolezci do největšího zlatého dolu na světě? Podrobně jsme se věnovali výstupu na Mt. Everest, takže se mj. dozvíte, jak dlouho probíhají přípravy, jaké rituály absolvují horolezci před samotným výstupem nebo kolik životů si "Střecha světa" ročně vyžádá. Směrem k vrcholu nestoupají jen horolezci, ale s nimi i šerpové, proto jsme se věnovali i jim. Jak se najímají? A existuje organizace podporující rodiny šerpů, kteří zahynuli při výstupu?
Do vysílání se vešla jen část rozhovoru, teď si můžete poslechnout rozhovor celý.

Krasobruslař Tomáš Verner je velkou českou nadějí pro Olympijské hry. Spojili jsme se s jeho otcem - Miroslavem Vernerem. V rozhovoru se dozvíte, jaké jsou reálné šance na úspěch i před čím musí Tomáše Vernera jeho tým chránit těsně před vrcholnou soutěží.

Pravděpodobně nejtalentovanější jezdec rally v České republice Martin Semerád, bude bojovat o právo startu v seriálu mistrovství světa produkčních vozů. Má šanci dostat se až do továrního týmu? Jaké řeší aktuálně problémy?

Mistrovství světa veslařů se letos koná až v listopadu. Jak to ovlivní nejlepšího českého skifaře Ondřeje Synka a kdo budou největší soupeři? Odpovídá trenér české veslařské jedničky Milan Doleček.

Florbal se nesmírně dynamicky rozvíjí. Kam se v roce 2010 posune tým Tigers SJM? Suverénky domácí ligy mají lepší zázemí a obměnily kádr. Jak se obě okolnosti projeví na přípravě? Ptali jsme se Markéty Šteglové, trenérky týmu.

Tým Buggyra, jmenovitě David Vršecký, kraluje Evropskému poháru tahačů. Cíl pro rok 2010 je tedy jasný - neustoupit z pozic. Cestu za obhajobou ale výrazně zkomplikovala nová pravidla. Postihnou všechny týmy?

autor: Miroslav Lenc
Spustit audio