Sport pro hendikepované a ohlédnutí za rokem 2009

30. prosinec 2009

Radio Wave vám celý prosinec v rámci charitativního projektu přinášelo příběhy lidí, kterým osud neukázal tu nejpřívětivější tvář. Takové příběhy patří i ke sportu. Uslyšíte rozhovory se zástupci institucí, které pomáhají hendikepovaným sportovcům nebo lidem, kteří se například po úraze snaží proniknout do sportovního dění.

Konec roku vždy znamená pohled zpátky, zhodnocení uplynulých dvanácti měsíců. V pořadu Sports Take sice hodnocení nechybělo, ale bylo netradiční. Za rokem 2009 se ohlédli naši hosté. Komentoval ho například pětinásobný vítěz Rally Dakar či nevidomý horolezec Jan Říha.

"Na čtyřkolce jsem na Dakaru startoval naposledy", říkal po svém triumfu v našem pořadu v únoru Jiří Macháček. Přesto ale na Rally Paříž - Dakar 2010 nebude chybět. Proč změnil svoje rozhodnutí?

Nevidomý horolezec Jan Říha vystoupil na nejvyšší vrchol Afriky, Kilimandžáro. Povedlo se v roce 2009 všechno, co si předsevzal? Jaké jsou hlavní plány do roku 2010?

O utržených křížových vazech hovoří jako o nepříliš vážném zranění. Freerider a B.A.S.E. jumper Robin Kaleta má za sebou rušný rok. Snažil se probojovat na prestižní World tour a představil nový film s názvem Wunderbaum. Podařila se mu nominace? A jaký je nový film?

Poslední hodnocení roku 2009 jsme připravili my, moderátoři pořadu Sports Take. První vydání jste si mohli poslechnout 2. února 2009. Jaké hosty jsme během roku přivítali? Kdo na nás nejvíc zapůsobil? Komu patří náš největší respekt? A jaký byl život pořadu Sports Take?

Říká se, že nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu. Právě jízdou a speciálním cvičením na koních pomáhá, nejen hendikepovaným lidem, organizace Stáj Saga, kde spolupracují lidé bez hendikepu s lidmi i s těžkým hendikepem. Jaký má v současnosti sdružení největší problém, který se nedaří vyřešit? Po telefonu jsme hovořili s Helenou Štětkovou.

Sdružení Černí koně se zaměřuje na hendikepované, kteří nesportují a snaží se jim sport přiblížit v podobě cyklistiky. V cyklistice se totiž může každý pohybovat vlastní silou bez omezení. Díky sdružení Černí koně si například vozíčkáři mohou vyzkoušet jízdu na handbiku. Jaký je zájem? Spojili jsme se s Tomášem Pouchem, předsedou sdružení.

Organizace Sport relax hendikep Plzeň si dává za cíl integraci hendikepovaných lidí, především dětí, do společnosti. Během roku připravuje řadu programů z různých oblastí. Co konkrétně? A jak se dá přihlásit?

Nadační fond Emil se snaží získávat peníze pro hendikepované děti. Podporuje nejen sportovce na vrcholové úrovni, ale i děti, které se sportem zapojují do "běžného" života. Kolik peněz ročně rozdělí a na co konkrétně jsou vynaloženy? Jak si požádat o příspěvek? Odpovídala Barbora Maťáková.

Získat informace o aktuálním dění ve světě hendikepovaných sportovců je nesmírně obtížné. Server handisport.cz pravidelně přináší relevantní informace z řady různých sportů. Jaká je spolupráce s jednotlivými svazy? Kolik lidí našlo díky tomuto webu cestu ke sportu? Hovořili s Alicí Tejkalovou, šéfredaktorkou serveru handisport.cz.

autor: Miroslav Lenc
Spustit audio