Společnost Arcadis bude za 32 milionů dozorovat stavbu nového fotbalového stadionu v Hradci Králové

30. červen 2020

Hradecký magistrát bude pokračovat v přípravách stavby fotbalového stadiónu. Zastupitelé po hodinové debatě schválili firmu, která bude kontrolovat dokumentaci a postará se i o technický dozor. 

Hradečtí zastupitelé rozhodli o tom, že město uzavře se společností Arcadis smlouvu o správě stavby fotbalového stadiónu. Firma bude mít na starost kontrolu dokumentace a technický dozor. Podle vedení radnice jde o klíčovou smlouvu.

Čtěte také

Proti se ale postavila část koaličních zastupitelů a hrozilo, že jednání o kontraktu za víc než 30 miliónů korun skončí rozpadem koalice na magistrátu.

Po víc než hodinové diskuzi a následném hlasování bylo jasno - město podepíše smlouvu se společností Arcadis, která se postará o další kroky. Vedení radnice si oddechlo - pro tenhle bod totiž nemělo podporu části koalice. Ulevilo se i primátorovi.

„Obrovsky se mi ulevilo. Bylo to napínavé i když jsme udělali všechno pro to, aby to dopadlo tak, jak to dopadlo. A uděláme kus poctivé práce," říkal Alexandr Hrabálek z ODS.

Náměstek primátora Martin Hanousek ze Zelených se hlasování zdržel a své koaliční kolegy nepodpořil.
„Neznamená to, že budeme pro všechno hlasovat automaticky. Tohle nám přišlo dost za hranou. Protože nabídka společnosti Arcadis byla čtyřikrát dražší než ta nižší nabídka. A to jsme prostě podpořit nemohli."

kalkulačka

Opozici se nelíbila hlavně částka, kterou správce stavby dostane - přes 30 miliónů korun.

Je to víc než je obvyklé, tvrdí například Pavlína Springerová z Hradeckého demokratického klubu
„Celá ta smluvní dokumentace není komplexní a promyšlená. A nám to jako celek nedává smysl. A druhou věcí, která nám úplně zásadně vadí, je to, že se jedná o 32 milionů korun bez daně, což je naprosto neodpovídající vzhledem k té celkové investiční částce. Pohybujeme se na nějakých 5,5 procentech. Přičemž obvyklé ceny se pohybují kolem 2 či 2,5 maximálně 3 procent."

Stejně jako nebyla v hlasování jednotná koalice, nehlasovala shodně ani opozice. Koaliční návrh podpořil například Ladislav Škorpil z HDK nebo všichni tři zastupitelé za KSČM.

Čtěte také

Právě komunisté dlouhodobě podporují všechno, co by mohlo stavbu stadiónu urychlit, připomněl zastupitel Lubomír Štěpán.
„Nám připadala argumentace části zastupitelů, kteří byli proti, vyloženě tendenční a účelová."

Co teď tedy bude se stadiónem dál? Náměstek primátora Jiří Bláha z ODS nastínil další termíny.
„Arcadis s námi podepíše smlouvu a budeme pokračovat v tom, abychom 30. srpna mohli předložit zastupitelstvu vyhlášení výběrového řízení na tu věc samotnou. Do konce roku vybrání zhotovitele. A myslíme si, že bychom z kraje příštího roku mohli začít stavět."

Podle náměstka Jiřího Bláhy jde o přelomové a klíčové rozhodnutí. Jeden kritický bod magistrátní koalice překonala, ale do začátku samotné stavby je pořád ještě dost daleko.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka