Sparta nečekaně prohrála v Jablonci

22. listopad 2003

Patnácté kolo fotbalové Gambrinus ligy přineslo překvapivé porážky obou pražských "S". Po Slavii, která v pátek podlehla Českým Budějovicím 0:1, se dnes nedařilo ani Spartě. Ta si odvezla z Jablonce prohru 2:4 a potřetí v řadě v lize nevyhrála. Naopak Severočeši neprohráli pod novým trenérem Petrem Radou ani čtvrté utkání. Dobrou formu potvrdil Synot, který zvítězil v Příbrami nad Blšany 3:1. Stejným výsledkem vyhrála Olomouc na hřišti oslabené Plzně, které chybělo sedm hráčů základní sestavy, a posunula se v tabulce na druhé místo. Zlín si poradil s Teplicemi 1:0 a Brno remizovalo s Příbramí 1:1.

Jablonec přišel v 19. minutě o zraněného kapitána Jozefa Webera, kterého fauloval Kováč. Odchod zkušeného hráče hru Severočechů nejdříve poznamenal, mezi 25. a 40. minutou se téměř nedostali přes polovinu hřiště. Sparta ale z územní převahy vytěžila jen několik rohových kopů Ve 41. minutě předvedli jablonečtí mistrovskému týmu, jak se střílejí góly. Mašek se dostal přes sparťanské stopery a poslal domácí do vedení. O čtyři minuty později se Sparta dočkala vyrovnání. Střela Juna sice skončila na tyči, ale jablonecký Hrotek si odražený míč srazil do vlastní sítě. Do druhého poločasu nastoupila Sparta jen se třemi obránci, ale to se jí vymstilo. V 66. minutě se domácí dostali opět do přečíslení a Herzán vstřelil druhý gól Jablonce. Za další čtyři minuty si na Maškův centr naběhl nikým nehlídaný Michálek a rozhodl zápas. Sparta poté vrhla všechny síly do útoku a podařilo se jí Perglem snížit. Pražané se ze všech sil snažili o vyrovnání, ale místo toho vstřelil čtvrtou branku domácích Vodehnal. Čtyři góly v ligovém utkání dostala Sparta naposledy v březnu roku 2001 od Slavie, ale tehdy uhrála remízu 4:4.

Patnácté kolo pokračuje zítra zápasem mezi Viktorií Žižkov a Slovanem Liberec. V pondělí je na programu dohrávka - slezské derby mezi vedoucím Baníkem Ostrava a Slezkým FC Opava.

Výsledky 15. kola Gambrinus ligy:

FK Jablonec - Sparta Praha 4:2 (1:1)

Branky: 41. Mašek, 66. Herzán, 70. Michálek, 90. Vodehnal - 45. vlastní Hrotek, 83. Pergl
Rozhodčí: Liba - Gulajev, Chytil
Bez ŽK
Diváci: 3850

Chmel Blšany - 1. FC Synot 1:3 (0:2), hráno v Příbrami

Branky: 87. Horáček - 4. Meduna, 39. Polách, 82. Činčala
Rozhodčí: Zejda - Krátký, Damková
ŽK: Pleško, Devátý - Palinek
Diváci: 177

Tescoma Zlín - FK Teplice 1:0 (1:0)

Branka: 25. Vidlička
Rozhodčí: Královec - Vodička, Pinkas
ŽK: Nehoda, Janíček - Doležal, Hunal
Diváci: 4315

Viktoria Plzeň - Sigma Olomouc 1:3 (0:1)

Branky: 49. Edno - 7. a 71. Reiter, 56. Babnič
Rozhodčí: Šedivý - Hruška, Wilczek
ŽK: Smíšek, Knakal - Randa, Urbánek, Špiláček
Diváci: 5156

1. FC Brno - Marila Příbram 1:1 (1:0)

Branky: 12. Pacanda (pen.) -64. Schuster (vlastní)
Rozhodčí: Poledník - Kašný, Pastyřík
ŽK: Zúbek - Žemlík, Turtenwald, Cesarec
Diváci: 2840

autor: ala
Spustit audio