Školy, služby, sportoviště. Jak se budou dál rozvolňovat některá opatření?

V Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji se budou moct v pondělí vrátit děti z druhého stupně do škol. Kabinet odsouhlasil taky obnovení provozu pro kadeřnictví, manikúry nebo služby péče o zvířata od příštího týdne. Nově navíc může na venkovním sportovišti společně trénovat až dvanáct lidí. Jaké podmínky s rozvolňováním platí?

Nutnost testu z odběrového místa

Podmínkou návštěvy salonů bude negativní test na koronavirus, a to z profesionálního odběrového místa. Buď antigenní test, který trvá 72 hodin od odběru, nebo PCR test starý maximálně týden od odběru. Nebude možné používat samotestovací sady, o kterých se původně předpokládalo, že budou stačit.

Královéhradecký, Karlovarský a Plzeňský kraj jsou tři regiony, ve kterých se už mohly vrátit všechny děti do mateřských škol. Je to díky příznivé epidemické situaci. Na druhý stupeň se žáci vrací v rotačním systému. Týden chodí do školy, týden se učí z domova.

Podmínkou je samozřejmě pravidelné testování. Je možné, že takových regionů bude víc. Ve čtvrtek chce ještě vláda vyhodnotit, jestli se budou moct otevřít školy taky ve Středočeském kraji a v Praze.

Podmínky sportování

Na venkovních sportovištích může trénovat až šest dvojic, tedy celkem dvanáct lidí, a to bez ochrany dýchacích cest a při dodržování platných epidemiologických opatření. K dispozici musí mít plochu o rozloze minimálně 180 metrů čtverečních, tedy 15 metrů čtverečních na jednoho sportovce.

Čtěte také

Podmínky pro sportování od příštího pondělí plánuje ministerstvo zdravotnictví projednávat v tomto týdnu. Národní sportovní agentura slovy mluvčího Jakuba Večerky usiluje o další kroky, které by vedly k navýšení sportovců jak ve venkovních, tak za vyjasněných podmínek i ve vnitřních prostorách.

Sportování uvnitř se má podle původního plánu řešit až ve shodě s otevíráním ostatních vnitřních prostor.

Veškeré informace o aktuálně platných opatřeních najdete na portálu covid.gov.cz.

autoři: Miroslav Lenc , Kateřina Součková ,
Spustit audio

Související