Situace je v Kyjevě napjatá. Očekává se, že ruská snaha ho dobýt, bude pokračovat, říká reportér

Početné ruské armádě se ani po šesti dnech po zahájení krvavé invaze nepodařilo proniknout do ukrajinského hlavního města. Severozápadně od Kyjeva v regionu Polesí se podle ukrajinského geenrálního štábu během dneška pokoušely ruské síly obnovit útok. Ze severovýchodu se zase k městu přibližuje dlouhá vojenská kolona. Podle americké soukromé společnosti Maxar Technologies je dlouhá přes 60 kilometrů.



Čtěte také

„V Kyjevě je velmi patrné, že město očekává další mohutnou ofenzivu. Je téměř vyprázdněné. Když jde člověk po ulici, tak prakticky nepotkává lidi. Jediné místo, kde lidé jsou, je těch několik málo otevřených obchodů a prodejen typu lékáren, kde si lidé mohou nakoupit základní potřeby. Tyto obchody byly dva dny zavřené, takže se před nimi v úterý tvořily fronty,“ popisuje reportér Deníku N Jan Moláček.

„To je opravdu tady v Kyjevě téměř jediná známka života. Město je jinak vyprázdněné a kdo mohl, tak odešel. Mluvil jsem s lidmi, kteří říkali, že až třetina obyvatel mohla z Kyjeva odejít,“ doplňuje.

Kyjev opustil až milion obyvatel

„Nejsem si jistý, jestli obyvatelům Kyjeva Rusové zaručili bezpečný odchod. Byl ale nepříjemný, protože se do pohybu dala velká spousta lidí. Ukrajinci postavili na silnicích kontrolní stanoviště a kontrolují prakticky všechna auta,“ popisuje situaci Jan Moláček, který se momentálně nachází přímo v ukrajinském hlavním městě. 

„Mluvili jsme s lidmi ve Lvově, kteří nám říkali, že jeli z Kyjeva 19 hodin. To není normální situace. My jsme cestovali opačným směrem, ale i tam to byl problém. Při vjezdu do Kyjeva jsme čekali na kontrolním stanovišti šest hodin,“ přibližuje novinář. 

Podle něj je stále možné Kyjev opustit, i když je to velké riziko. „V úterý jsme to udělali. Vyjeli jsme do města Brovary, které s Kyjevem sousedí. Byli jsme se tam podívat v nemocnici, protože tam došlo ke střetům vojáků.“

Jakým způsobem může Evropská unie dál podporovat Ukrajinu? Začnou v dohledné době  jednání o jejím vstupu do EU? Co by pro Ukrajinu znamenala ztráta přístupu k Azovskému moři? Jak se Kyjev připravuje na další ruskou ofenzívu? Přes 80 volyňských Čechů se dostalo z obležené Ukrajiny. Co je čeká v Česku? A co musí Evropa udělat aby byla připravená na miliony uprchlíků z Ukrajiny?

Hosty Věry Štechrové v Odpolední publicistice byli:

  • Luděk Niedermayer, europoslanec zvolený za TOP 09,
  • Tomáš Pojar, bezpečnostní analytik a prorektor Vysoké školy CEVRO Institut, bývalý diplomat,
  • Jan Moláček, novinář Deníku N v Kyjevě,
  • Petr Borecký, radní pro oblast veřejné dopravy Středočeského kraje za STAN,
  • Vít Novotný, odborník na migraci, seniorní analytik v Martensově centru v Bruselu,
  • Marek Plášil, místopředseda oblastní rady Českého červeného kříže Ostrava,
  • Jiří Macháček, hudebník.
autoři: Věra Štechrová , vla
Spustit audio

Související