Sirob z divizny
Divizna velkokvětá je hlavní hrdinkou tohoto receptu z kuchyně našich babiček. Jak z ní připravit likér poradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Do hliněné nebo skleněné nádoby naložíme vrstvu čerstvě nasbíraných a umytých květů divizny. Zasypeme vrstvou cukru a položíme další vrstvu listů. Takto pokračujeme, dokud nádobu zcela nenaplníme. Necháme odstát, aby se vrstvy usadily, a nádobu ještě doplníme. Nádobu uzavřeme, zakopeme do jámy na zahradě, kterou zakryjeme dřevěnou deskou. Ve stejnoměrné půdní teplotě dojde ke kvašení.
Po osmi týdnech nádobu vykopeme, vzniklý sirup převaříme a naplníme do lahví.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.