Sestra hokejisty Jeřábka bude bojovat na házenkářském Euru. Brácha mě předběhl, říká

5. červen 2016

České házenkářky si po třech letech zahrají na vrcholné akci. Probojovaly se na prosincové mistrovství Evropy. Úspěšnou kvalifikaci zakončily v Mostě výhrou nad Ukrajinou 31:30, kterou režírovala sestra hokejového reprezentanta Jakuba Jeřábka, Markéta.

„Určitě jsme udělaly radost, že jsme postoupily. Už ve středu jsme si to pojistily. Jsem ráda, že jsme vyhrály tady v Mostě, sice to bylo drama až do konce, ale urvaly jsme dva body,“ říká Jeřábková.

V utkání vstřelila osm branek a byla nejproduktivnější hráčkou českého národního týmu. „Ani nevím, kolik jich bylo. Mně to tam padalo, jsem za to strašně ráda a tady před domácím publikem je to o to hezčí,“ vypráví.

Ve dvaceti letech patří ke klíčovým hráčkám házenkářského reprezentačního výběru a herního prostoru, který jí trenér dává, si váží. „Ono nic jiného nezbývalo, když holky šly na mateřskou,“ říká s úsměvem.

Na šampionát pojede Jeřábková poprvé. „Brácha už mě předběhl, takže se tam moc těším a budu bojovat, abych se tam dostala. Myslím, že ve Švédsku má házená daleko větší slovo než v Česku, takže by tam mohla být hezká atmosféra,“ doufá.

A postupu na mistrovství Evropy si velice cenní i trenér Jan Bašný. „Vážím si hlavně toho způsobu, jakým jsme ho uhráli. Jedna prohra, jedna remíza a všechno ostatní výhry s hodně mladým velice nezkušeným týmem. Výborný výsledek,“ těší Bašného.

Potenciál do budoucna lze podle něj u ženského týmu odhadnout trochu složitěji. „Samozřejmě, že pokud by se tým udržel pohromadě, tak tam ten potenciál je. Doufám, že to tak bude,“ vypráví.

Za stěžejní momenty považuje Bašný výhru na Ukrajině v prvním zápase a remízu v Srbsku. S rozdílovým bodem už podle něj hrál tým v Mostě uvolněně, protože už nemusel vyhrát.

Mistrovství Evropy se koná až v prosinci a házenkářky budou mít tak dost času se připravit. V říjnu si zřejmě zahrají dvojzápas s Polskem a v listopadu je čeká turnaj v Chebu a závěrečná příprava před odjezdem.

autoři: dak , nis
Spustit audio