Šermíř Jiří Beran oslavil 41. narozeniny. Stále ale patří k české špičce a sní o další olympiádě

4. květen 2023

Je mu 41 let a stále je nejlepším českým kordistou. Řeč je o rodákovi z Prahy Jiřím Beranovi. Stal se mnohonásobným domácím šampionem. Dokázal také vyhrát Světový pohár. Navíc je členem komise sportovců Českého olympijského výboru. A nikdy neopustil jako člen mateřský klub z hlavního města. S Jiřím Beranem natáčel reportér Pavel Petr.

„Já šermuju za SC Praha. A tam jsem byl první členem před 30 lety, když to zakládal můj táta a do dneška je to moje srdcová záležitost. Ale jsem hrozně rád, že i v dnešní době vznikají kluby napříč republikou a šermířů je čím dál, tím víc,“ těší dlouhodobě nejúspěšnějšího českého kordistu Jiřího Berana.

Nedávno svým následovníkům v Bělé pod Bezdězem předával ocenění v anketě O nejlepšího sportovce města. Nejvyšší příčky obsadily právě šermíři.

„Je to netradiční sport a řeknu, že je nejen pro pány, ale i pro dámy. Ta atmosféra napříč republikou i světem je úžasná. Takže bych každému doporučoval, aby to jednou za život vyzkoušel,“ doporučuje Beran.

Není jednoduché se držet i po čtyřicítce v absolutní špičce. Kromě domácích titulů si oblíbil argentinské město Buenos Aires, kde v roce 2007 vybojoval jeden z největších úspěchů své kariéry, vítězství na závodech světového poháru mezi jednotlivci. Letos k tomu přidal právě tam pro změnu bronz z týmové soutěže.

Olympionik Jirka Beran je sympaťák

„Chceme být nejlepší a chceme se tam držet dlouho. A samozřejmě hlavně proto, že mě to doopravdy baví. Ten mladý tým člověka udržuje stále aktivního a živého. To je jedna věc a druhá věc, že se to snažím předávat i dalším generacím. U nás šermířů třeba na tom top levelu není zas až tolik," dodává šermíř.

Nechce spekulovat o tom, jak dlouhá ještě jeho kariéra bude. Jestli potrvá rok, dva nebo třeba deset let. Jisté je, že na olympijských hrách v Paříži by příští rok nechtěl chybět.

A co mu vrcholový sport vzal a naopak dal? To si můžete poslechnout v reportáži Pavla Petra.

autoři: Pavel Petr , JMys
Spustit audio