Senioři a zdravotně postižení mohou v Bohumíně vyrazit na projížďku v cyklorikše

10. červenec 2020

Na cyklorikše se mohou ode dneška projet senioři a zdravotně handicapovaní v Bohumíně. Speciální vozítko bude zájemcům k dispozici minimálně po celé prázdniny.

Bezplatná výpůjčka platí pro ty, kteří mají doma blízké s pohybovými problémy, a chtějí s nimi vyrazit na výlet.

„Nejde o turistickou atrakci, ale o službu určenou seniorům a lidem s tělesným či jiným znevýhodněním. Zájemci si mohou cyklorikšu zarezervovat nejpozději dva dny před plánovanou projížďkou. Doba výpůjčky je maximálně tři hodiny. Před prvním zapůjčením musí ten, kdo bude tříkolku řídit, absolvovat krátké školení a vyzkoušet si, jak se s ní manipuluje,“ vysvětluje Petra Chalupová, ředitelka bohumínského centra sociálních služeb.

Zájemci o zapůjčení cyklorikši mohou volat v pracovní dny od 8 do 13 hodin na telefonní číslo 737 663 431.

Cyklorikša připomíná bicykl, v přední části má však dvě kola a sedátko s přístřeškem. Výhodou je elektromotor, který pomáhá šlapajícímu při rozjezdu a v nerovném terénu. Speciální tříkolka je považována za kolo, tudíž je možné ji provozovat jak na silnicích, tak vyznačených cyklostezkách.

„Pro seniory a pohybově znevýhodněné osoby jde o efektivní terapii, která kombinuje pohyb a zábavu, má pozitivní vliv na psychiku a odstraňuje bariéry. Přidanou hodnotou jsou nevšední chvíle strávené s rodinou a pobyt venku, který je pro tuto skupinu osob mnohdy vzácný,“ doplňuje Chalupová.

autoři: Lukáš Kaleta , tif
Spustit audio