Šéf Nezávislého odborového svazu policie: Zákrok na mítinku Babiše byl adekvátní

8. srpen 2022

Zásahy policistů v civilu na politických mítincích předsedy hnutí ANO Andreje Babiše na jihu Čech vzbudily na konci minulého týdne velkou pozornost. V Borovanech neuniformovaní policisté zaklekli nezletilého chlapce, jeden z mužů dokonce podle fotografií týdeníku Respekt klečel na školákově krku. Zásahem už se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů. Situaci rozebíráme s předsedou Nezávislého odborového svazu Policie ČR Tomášem Machovičem.

Co můžeme po dnešní schůzce očekávat? Ministr vnitra chce z jednání policistů vyvodit důsledky. Je už nad slunce jasné, že zasahující policisté v civilu porušili zákon?

Čtěte také

Seznámil jsem se s videy z místa zásahu a domnívám se, že to musí dohodnotit kontrolní orgány. Pan ministr se chce seznámit se situací, jaká tam nastala, aby byl informován podrobně, co se tam odehrálo, jak jsou policisté vycvičeni, jak jsou připraveni a jak jsou nasazováni.

Jak se na situaci díváte vy? Byla podle vás reakce neuniformovaných policistů adekvátní? 

Nejsem kontrolní orgán, sloužím 23 roků a myslím si, že ten zákrok byl adekvátní.

I když nejsou známé detaily toho, co situaci předcházelo?

Myslím si, že podle velikosti chlapce a stáří každopádně policisté vyhodnotili danou situaci tak, aby ji zvládli.

Jeden z policistů měl na sobě kšiltovku, kterou nosí právě podporovatelé Andreje Babiše. To policejní prezident považuje za porušení nestrannosti policie. Je už tohle na kázeňský postih?

S tímto se neztotožňuji. Policie zasahuje nejenom na politických mítincích, ale třeba i na sportovních utkáních, a pokud je policista skrytě v davu, tak má třeba čepici Sparty, takže v tom nevidím problém, aby se infiltroval nebo dostal do davu, aby vypadal jako jeden z nich.

autoři: Jan Pokorný , prh
Spustit audio

Související