Saně, hurá na ně! Zveme do historie zimních Krkonoš na rohačkách, rejdovačkách i saní kočárových

24. leden 2024 07:41

Pravou přehlídkou zimního historického vozového, či vlastně saňového parku, je výstava v Erbovním sále jilemnického Krkonošského muzea. Název „Ejhle saně, hurá na ně!" zve za dobrým řemeslem i do časů bílých horských silnic.

Venku mráz, jen to praští. Stačilo by zapřáhnout a s historiky Janem Luštincem a Martinem Witkowskim si vyjet na saních. Těžké, selské saně, to byla součást běžné zimní dopravy.

Čtěte také

„Tady vidíme právě saně selské, velice hezky zdobené. A nechybí tam ani kožešiny na sezení. Pokud bychom se rozhlédli, tak uvidíme i saně kočárové, opatřené dokonce i lucernami," říká Jan Luštinec.

Jsou nádherně zachovalé i se sametovým potahem. „Patřily Janu Jiřičkovi, koželuhovi a obchodníkovi se lnem a plátnem z Dolní Kalné. A pocházejí z druhé poloviny 19. století," říká Martin Witkowski.

„V té době už se lidé například dopravovali od vlaku, takže saně přišly v oněch tvrdých zimách ke cti. Ale sloužily také k vyjížďkám do přírody. To jsou ty velké saně, do kterých se zapřahalo více koní. A k tomu nesměly chybět ani zvonky," doplňuje Jan Luštinec.

„My si dnes už asi neuvědomujeme, že existovaly také dopravní předpisy pro saně. Byly vyježděné dva pruhy kolejí a bylo nutné, aby se saně držely vždy v příslušném směru a koleji. Dopravní saně musely být také řádně označeny cedulkou a v noci musely mít svítilnu."

„Jeden z těch předpisů bude teď pro nás už možná trochu úsměvný. Bylo zakázáno práskání bičem ve městě, aby to prý obecenstvo nerušilo," usmívá se Jan Luštinec.

Čtěte také

A tady máme i archeologický nález? „Bruslovitý artefakt z kosti pochází z Plotišť nad Labem. A my jej zde máme proto, že pravěké saně byly vyráběny z dlouhých kostí zvířat. Ty nejstarší známé sáňky pocházejí z mladší doby kamenné a byly vyrobeny ze sanice skotu," vysvětluje Martin Witkowski.

Staré fotografie a vysvětlivky, které saně jsou které. A dokonce i saně s vyplétanou korbou pro dvojčata. „Ano, exponátů zde je zhruba 60."

Rejdovačky, vlčky, rohačky, saně pohřební i nákladní. Dokonce saně záchranné. Do kdy potrvá v Jilemnici tato unikátní výstava? „Do 17. března. A všichni jsou samozřejmě srdečně zváni," dodává Martin Witkowski.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související