Samková chce na olympiádě obhájit. Přípravu odstartovala pod Alpami s výhledem na krávy

Ve dvaceti letech se Eva Samková stala po vítězství na olympiádě v Soči před třemi lety sportovní celebritou. Před únorovými hrami v Jižní Koreji je česká snowboardkrosařka další tváří časosběrného projektu Radiožurnálu Olympijský rok. Jak vypadá její příprava a život šest měsíců před olympiádou?

„Většinou při veselých událostech moc nebrečím, ale dole v cíli jsem měla na krajíčku,“ říkala Eva Samková, když předolympijskou sezonu ukončila v březnu vítězstvím v celkovém pořadí Světového poháru.

Po více než tři roky starém zlatu z olympiády tak opět slavila velký úspěch. Netrvalo ale dlouho a elitní snowboardkrosařka se vrhla do přípravy v doslova vesnickém, ale skvěle vybaveném sportovním centru poblíž rakouského Salzburgu.

„Mám ráda, když se přípravné období něčím odstartuje, tady má člověk klid, jsem tady sama a na nic moc nemyslím,“ říká.

Olympijský rok - Zanechat stopu

Za sebou má běhací test i psychologické testy na počítači. Nejnepříjemnějšími testy jsou ale ty fyzické, přestože při maximálním zatížení na běhátku, kole i veslařském trenažeru má netradiční výhled z okna – na místní krávy.

„Musela jsem udržovat pomalou frekvenci, bylo to hodně na ruce, pro mne je to dobře, kvůli startům,“ říká s tím, že nepříjemné bylo i běhátko. Tam je ale nejjednodušší mít ty nejvyšší tepy, jak se člověk hýbe.

autor: jam
Spustit audio