Šachový festival v Českých Budějovicích se zařadil mezi nejvýznamnější turnaje

20. září 2021

Talentovaní šachisté musí každý rok odehrát určitý počet těžkých partií. Proto Jiřího Havlíčka z šachové školy v Českých Budějovicích napadlo uspořádat hned tři turnaje na jednom místě.

„Když jezdíte mimo kraj a občas i mimo republiku, je to pro rodiče hodně náročné. Tak jsme se rozhodli, že budeme pořádat jeden turnaj tady a ušetříme rodičům peníze i dovolenou,“ vysvětluje.

Na začátku netušil, do jakých rozměrů nápad přeroste. Šachový festival v Českých Budějovicích se v roce 2021 se zařadil mezi nejvýznamnější turnaje v republice. Ředitel se dokázal vypořádat i s covidovými nepříjemnostmi a přitáhl na akci šachové celebrity. Je podle něj totiž důležité, aby děti před sebou viděly vzory.

Čtěte také

České Budějovice hostily turnaj rozdělený do tří oddělených částí. „Máme uzavřený velmistrovský turnaj a pak dva otevřené turnaje. Do jednoho se může přihlásit kdokoli, do druhého šachisté do určité výkonnosti, protože tam hraje převážně talentovaná mládež a ty děti potřebují hrát se soupeři do určité úrovně. Kdyby totiž prohrály s někým hodně silným, nebylo by to dobré pro ně ani soupeře,“ vysvětluje Jiří Havlíček.

Pohyb na šachovnicích se během festivalu téměř nezastavil a turnaj velmistrů byl takovou výkladní skříní. „Ten je vždy silně obsazený a v tu dobu, kdy ho pořádáme, je to určitě nejsilnější velmistrovský turnaj v Evropě,“ doplnil Jiří Havlíček.

Pořadatelé stanovili už i termín šachového festivalu pro rok 2022. Uskuteční od 1. do 9. července.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související