S noži se pojí stará pověra, neměl by být darován za nic. Buď za něco oplátkou, nebo aspoň za korunu

3. květen 2024

Pozveme vás na 10. ročník mezinárodní prodejní výstavy Hradecký nůž, která se uskuteční v sobotu 11. května v hradeckém Adalbertinu. Tato akce má každý rok velký ohlas u široké i odborné veřejnosti, skvělou pověst má po celé Evropě. Nápad na ni se zrodil před lety v hlavě sběratele Miroslava Rybáře, který je naším hostem.

Na co se tedy můžeme v Hradci Králové v Adalbertinu těšit?
Hradecký nůž přivítá jedny z nejlepších nožířů nejen z České republiky, ale přijedou nožíři dokonce až z Arménie, z Gruzie, z Ukrajiny i ze Slovenska.

Miroslav Rybář ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Výstava se mnoho let konala tady v centru Artyčok v Hradci Králové. Proč jste tentokrát zvolili Adalbertinum?
Já samozřejmě na Artyčok nedám dopustit, pomohl Hradeckému noži, nicméně jsme se přerostli. Hradecký nůž tím, jak postupně získával úžasné renomé, byl obrovský zájem z řad nožířů a Artyčok zkrátka není nafukovací. Takže jsme potřebovali větší prostory, aby měly také své renomé i v zahraničí. Nakonec jsme za pomoci města zvolili Adalbertinum, a když jsme tam přišli, byl jsem okouzlen nejen tím prostorem, ale i zázemím. Tak jsme vyhlásili 10. ročník v nových prostorech.

S nožíři se setkávám i neformálně a jsou to strašně fajn lidé. Mám je všechny vážně moc rád a oni opravdu neváhají každému poradit.
Miroslav Rybář, sběratel nožů

Vejde se tam zkrátka víc lidí.
Máme tam k dispozici 65 velkých stolů, v Artyčoku jsme měli 27 stolů, takže to je velký posun. A na základě i toho, jak Adalbertinum vypadá, tak se přihlásili i další lidé. Ono totiž vytvořit si dobré jméno trvá dlouho. A dalo práci přesvědčit VIP nožíře, že jsme opravdu dobří. V Artyčoku to byla sice krásná akce, ale malý prostor. Věřím, že Adalbertinum bude mít větší renomé i z hlediska krásné historické budovy.

Čtěte také

Na výstavě nemůže předvádět své umění každý, vy si pečlivě vybíráte. Je to tak?
Přesně tak. Než někoho pustím na výstavu, tak mi musí poslat prezentaci své práce. Já si to prohlédnu a rozhodnu, zda ho Hradecký nůž přivítá, nebo ne. Je pravda, že jsem některé nožíře musel odmítnout. Ne z hlediska toho, že mají laciné nože, ale protože ta úroveň nebyla taková, jakou si já představuji. Má vize je taková, aby Hradec přivítal VIP nožíře, ty nejlepší. Ale zároveň tam pouštím i tři až pět nožířů, kteří začínají, dělají krásné nože, ale teprve se učí. A je krásné, když ti starší mistři nožíři těm klukům poradí. Někde ty zkušenosti získat musí, je to úžasné, řemeslo, ale málokdo si dokáže představit, co musí nožíř všechno umět. A jen hloupej se nepoučí.

Hradecký nůž je mezinárodní prodejní výstava nožů a chladných zbraní, která se koná pod záštitou primátorky města Hradce Králové. Za svou dobu si vydobyla úžasné renomé nejen v naší vlasti, ale i u odborné veřejnosti střední Evropy. 10. ročník akce se koná 11.5. 2024 v Adalbertinu v Hradci Králové na tř. Československé armády 300 a to od 9 do 17 hodin.

Kromě toho, že jste ředitel této skvělé výstavy, také sběratel nožů. A umíte je i udělat?
Snažím se. Já mám tu výhodu, že jsem ředitel, ale zároveň i uklízeč, šatnář, všechno dohromady, takže se s nožíři setkávám i neformálně a jsou to strašně fajn lidé. Mám je všechny vážně moc rád a oni opravdu neváhají poradit. Učí mě a já si toho vážím. I za kritiku, samozřejmě se neurazím, poslechnu je a snažím se vše převést do toho výrobku. Takže jsem vybavil noži celou rodinu v podstatě do posledního kolena, každá má ode mne nůž a snažím se je přesvědčit, že je to ten nejlepší osobní dárek.

Kamarád prohlásil: "U nás má každý minimálně patnácticentimetrový nůž." Tak se nám pak smáli, vy jste z té osady minimálně 15centimetrový.
Miroslav Rybář, sběratel nožů

Co vás k nožům přivedlo? Od dětství jste měl kovařinu nebo nožířinu rád?
Můj děda, Karel Kuřátko, byl takový lidový řemeslník a dělal každému všechno. A dělal i nože a já jsem to moc obdivoval. Koukal jsem mu na ruce a pak jsem to začal dělat sám. A jak se kdysi v Čechách hodně vandrovalo, tak jsme si založili klub TK Wanderers a já jsem pro kluky dělal nože, protože jsem se vyučil strojním zámečníkem. Dělal jsem kudly a potom můj kamarád Libor Pavlata někde prohlásil: "U nás má každý minimálně patnácticentimetrový nůž." Tak jsem musel všechno předělat, abych dělal nože s větší než 15 cm čepelí. Pak se nám smáli a vždy, když jsme někam přijeli, tak říkali, jo, vy jste z té osady minimálně 15centimetrový.

Hradecký nůž - mezinárodní prodejní výstava unikátních nožů

Jak se zrodil nápad udělat před lety výstavu Hradecký nůž?
To bylo docela zajímavé, protože moje manželka s kamarádkou měly právě centrum Artyčok a pořádaly tam spoustu akcí, až mi manželka říká: ty pořád koukáš do těch nožů a blbneš s tím, tak si tady udělej výstavu. A měla pravdu. Vzal jsem batůžek a jel po výstavách. Přijel jsem a říkám, jsem nějakej Míra Rybářů a chtěl bych dělat výstavu v Hradci. Každý se na mě podíval a zvednul brejle, musel jsem je přesvědčit, že Hradec na to bude dobrej, že budou návštěvníci. 15 vystavovatelů jsme měli na první výstavě v roce 2017. Byl to problém ty chlapy přesvědčit, ale díky tomu, že jsme se o ně opravdu starali a snažili se udělat jim krásný servis, tak teď ten 10. ročník dopadl už tak, že když jsme ho vyhlásili, bylo za čtyři dny plno a musel jsem to zastavit na těch 65 stolech. A budou naprosto úžasné věci.

Čtěte také

Bude tu i jeden z nejlepších brusičů nožů, pan Šimek, který se svému umění učil až v dalekém Japonsku.
Je to přesně tak, Jindra Šimků je naprostá jednička v broušení nožů. Je to úžasnej a skvělej kluk. On tam stojí celý den a dělá ten rovnoměrný, přímočarý pohyb, ruce ho poslouchají, dá tam správný úhel, který ten nůž potřebuje. A potom ten nůž opravdu, jak se říká, přesekne v letu komára. Dají se od něj koupit i brousky a určitě poradí, jak nůž ošetřovat.

Jak se tedy správně k noži chovat?
Nůž musí být naostřen. Musíte se to naučit a pokud to neumíte, dejte ho mistru nožíři. Protože ostrý nůž dlouho vydrží, ale neexistuje takový nůž, který by se neotupil. A když dostanou naše vnoučata něco po dědovi, nějakou osobní věc, tak věřím tomu, že si ji budou vážit a budou si vás pamatovat ve svém srdíčku. A nůž je přeci úžasný dárek. Ale pozor, nůž by neměl být darován za nic. Buď za něco oplátkou, nebo alespoň za korunu. Je to stará pověra, že když dám nůž jen tak, bez ničeho na oplátku, dávám vlastně rozkol, protože jde o ostrý předmět.

Miroslav Rybář ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tak ještě jednou zveme na mezinárodní prodejní výstavu nožů a chladných zbraní Hradecký nůž v sobotu 11. května, poprvé v hradeckém Adalbertinu, celý den od 9 do 17 hodin.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související