S antigenem do divadla? Čím víc budeme testovat, tím dřív můžeme otvírat, říká epidemiolog Smejkal

5. květen 2021
Jak zvládnout pandemii

Blíží se konec restriktivních, protiepidemických opatření? Mnoho lidí  se upíná na dosažení incidence 100 nových případů na 100 tisíc za poslední týden. „U tohoto čísla jsme schopni vytrasovat a vytestovat kontakty všech nakažených,“ vysvětluje epidemiolog Petr Smejkala. Při kvalitním testování by podle něj mohly školy upustit od rotační výuky ještě před létem.

Číslo R vám dělá radost, nebo ne?

V asi pěti krajích roste, zůstává ale stále pod 1. Na rozdíl od incidence číslo R ukazuje trend – protože incidence může být nízká, ale za krátkou dobu může vyskočit nahoru.

Vláda přijala usnesení, že testování ve firmách a na úřadech bude pokračovat minimálně celý červen. K čemu je to dobré?

Testování je dobré k tomu, abychom mohli otvírat. Čím víc budeme testovat a samozřejmě očkovat, tím rychleji se můžeme otevřít.

Čtěte také

Když se začalo testovat ve firmách, za první týden testování se v nich odhalilo 17 tisíc pozitivních případů, dalších týden 13 tisíc… Vezměte si, jaká je to masa lidí a kolik je lidí, které by nakazili. Vidíte, jak důležité to je. Roli hraje i psychologická bariéra, že když je člověk nemocný, tak do práce nejde, protože se bojí, že bude testován. Určitě budeme testovat i na podzim, tomu se nevyhneme.

Přesuňme se ke kulturním akcím. Myslíte, že by u nich stačil dobře provedený antigenní test?

Ano. Nemám rád, když se jde z extrému do extrému. Antigenní testy význam mají, obzvlášť při těchto jednorázových akcích. Ovšem nesmí jít o samoodběrový test, antigen musí provést někdo, kdo to dělá, a musí jít o kvalitní test. Na jedno divadelní představení kvalitně provedený antigenní test stačí.

Kdy se dočkáme zrušení rotační výuky ve školách?

Pokud budeme testovat PCR ve školách, tak můžeme zrušit rotační výuku při nízké incidenci v populaci. Možná bychom se tam mohli dostat ještě před koncem školního roku.

Jaké konkrétní výsledky má dosavadní testování ve školách? Kdy se do lavic vrátí středoškoláci? A postupuje vláda správně? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jan Pokorný , als
Spustit audio

Související