Rožnov pod Radhoštěm jako první v Česku vyzkouší sdílenou hromadnou dopravu

11. duben 2024 15:30

Rožnov pod Radhoštěm se chystá na dopravní experiment. Jako první v Česku vyzkouší takzvanou sdílenou hromadnou dopravu. Autobusy nebudou jezdit v předem stanovených časech, ale budou cestující sbírat na různých místech podle objednávek přes aplikaci.

Rožnov pod Radhoštěm se jako první v Česku zapojuje do ojedinělého projektu sdílené hromadné dopravy. Uživatel si v aplikaci objedná dopravu autobusem, který ho doveze na zvolené místo. Po cestě pak autobus bude nabírat další cestující. Lidé budou za jízdu hradit jednorázový poplatek.

„Lidé k tomu budou potřebovat chytrý telefon a aplikaci, přes kterou budou jak platit, tak si autobus objednávat. V podstatě si zadají požadavek, odkud kam chtějí jet, a autobus v danou chvíli zoptimalizuje to, kde všude jsou požadavky. Po cestě pak bude sbírat lidi tak, aby byl co nejlépe zaplněn a tím pádem co nejefektivněji fungoval,“ říká nezávislý starosta Rožnova pod Radhoštěm Jan Kučera.

Sdílenou hromadnou dopravu chce Rožnov pod Radhoštěm spustit od příštího roku (2025), a to ve spolupráci se soukromou společností ze Švédska. Stane se tak prvním městem v Česku a druhým v Evropě, který chce tento druh dopravy realizovat.

Jak přesně bude systém fungovat? Na kterých místech bude cestující nabírat? Jak je možné, že město se zřízením a provozem této dopravy nebude mít žádné náklady? Poslechněte si v reportáži redaktorky Českého rozhlasu Zlín Gabriely Hykl.

Spustit audio

Související