Rostoucí potřeba zalesňování tlačí lesníky k větší produkci semen a sazenic. I desítek miliónů ročně

13. září 2021 08:41

Semenářský závod státního podniku Lesy České republiky v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku slaví 50. narozeniny. A i letos budou jeho služby velmi potřeba. Lesníci jen ve státních lesích letos vysází kolem 90 miliónů sazenic a zalesní 22 tisíc hektarů půdy. V semenářském závodě, který má produkci budoucích stromků na starosti, se byl podívat reportér Tomáš Lörincz.

Proč vlastně tak moc roste potřeba zalesňovat?

Tím hlavním důvodem jsou kalamity, kůrovcové nebo přírodní, kterých je v posledních letech poměrně hodně.

Čtěte také

A právě semenářský závod v Týništi nad Orlicí, který je jednoznačně největší u nás a jeden z nejvýznamnějších ve střední Evropě, se na obnově lesů podílí zásadním způsobem: produkuje právě semena pro školkaře, kteří pak pěstují malé sazeničky.

V poslední době jde čím dál víc o sazenice listnatých stromů, a to nejen buku nebo dubu - třeba i lípy, habru nebo javoru. Lesníci se snaží o různost druhů, což samozřejmě neznamená, že smrky nebo borovice už nemají u nás v kraji místo, ale právě listnáčů byl ještě nedávno velký nedostatek.

Aktuálně je ze zmíněných zhruba 90 miliónů vysázených stromků přibližně dvě třetiny listnáčů, zbytek připadá na stromy jehličnaté.

90 miliónů sazenic se zdá být obrovské číslo, jak moc je to technologicky náročné?

Pravdou je, že semenářský závod musí postupně investovat do nových technologií, které jsou účinnější. Jedním z posledních strojů je optický třídič, který jsme viděli takříkajíc v akci a upřímně, bylo to skoro až neuvěřitelné.

Čtěte také

Obsluha nasypala do stroje desítky kilogramů bukvic, některé byly naklíčené a další ne - a dole do dvou boxů padaly bukvice pečlivě roztříděné.

O všechno se stará technika, stroj pořídí až 18 tisíc fotek za sekundu, počítač vyhodnotí, která z vyfocených bukvic je naklíčená a nasměrovanou počítačem řízenou tryskou ji laicky řečeno vyfoukne do toho správného boxu. O efektivnosti svědčí pár čísel: stroj vytřídí za směnu víc než tunu bukvic, ručně by k tomu bylo potřeba minimálně šedesát lidí.

No a investice míří i do stavebních úprav, letos třeba upravují všech pět pater jižní části skladu semen tak, aby bylo možné tam uchovávat právě semena listnáčů.

Součástí závodu je i banka zmrazených semen. K čemu slouží?

V téhle bance skladují až třicet let zmrazená semena jehličnatých stromů, listnaté by delší skladování nepřežily.

Čtěte také

A to pro případ, že by došlo k nějaké katastrově a některé druhy by třeba téměř zanikly, tak budou lesníci schopní populaci smrků, borovic a modřínů z téhle zásoby obnovit.

Jde o to, že jde o semena stromů vyrostlých v České republice, které jsou zvyklé na zdejší podmínky. Takže i jejich v uvozovkách potomkům by to tady mělo svědčit.

Na národní úrovni je podobná banka ve Výzkumném ústavu lesního hospodářství v Kunovicích, ale pro potřeby Lesů České republiky je právě v Týništi nad Orlicí. Podle ředitele semenářského závodu Miloše Pařízka nejde o provozní záležitost, spíš s nadsázkou řečeno tak trochu o lesnický poklad.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související