Ředitelka proFem o službách obětem sexuálního násilí: Má je garantovat stát, ale to se u nás neděje

31. leden 2024

V pondělí 22. ledna otevřela nezisková organizace proFem na pražském Břevnově komplexní centrum PORT pro oběti sexuálního násilí – první takové v České republice. „Pro neziskovku naší velikosti to je v podstatě nadlidský výkon, ideálně by podobné centrum mělo být v každém kraji, ale pětiletá příprava i následný provoz jsou finančně obrovsky nákladné. Tyhle služby by měl garantovat stát, jenže to se bohužel neděje,“ zdůrazňuje ředitelka proFem Jitka Poláková.

Cílem centra je zvýšení kvality péče o oběti, snížení rizika retraumatizace a poskytnutí obětem násilí vhodnou podporu pro proces uzdravování a vyrovnání se s prožitým traumatem. „My jsme zhruba šedesát procent služeb už poskytovali, teď jsme k nim přidali nové. V Brně funguje Persefona a pak jsou organizace, které mají širší rozsah a neumějí tolik pracovat s traumatem nebo sexuálním násilím. V roztříštěné formě tu nějaké služby existují, ale nejde o nic komplexního,“ popisuje Poláková současnou situaci ohledně pomoci obětem sexuálního násilí v Česku.

Čtěte také

„Existuje tu například poradenství a pomoc obětem trestných činů, ale 90 procent našich klientek nechce hlásit na policii, co se stalo, takže tyhle služby nevyhledávají,“ dodává Poláková. Pokud se však oběť po nějakém čase rozhodne, že trestný čin nahlásit přeci jen chce, nabízí centrum PORT uschování důkazního materiálu až po dobu jednoho roku. „Když se oběť dostane z počátečního šoku a bude se rozmýšlet, co dál, má u nás vše připravené.“

Na jakém principu fungují dotace od Fondů EHP a Norska, bez jejichž finanční pomoci by centrum PORT nevzniklo? Překvapil Jitku Polákovou výsledek hlasování v Senátu, který minulý týden těsnou většinou odmítl ratifikovat Úmluvu Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí? A co vnímá ředitelka proFem jako největší pokrok v pomoci obětem sexuálního násilí v Česku za třicet let existence této neziskové organizace? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka