Ředitelka Domova pro seniory v Přerově čelí obvinění z bossingu a šikany. Ta s tím nesouhlasí

25. duben 2024 14:34

Příspěvkovou organizaci Sociální služby města Přerova čeká personální audit. Nařídilo ho vedení města kvůli kauze údajného bossingu v domově pro seniory. Část současných i bývalých zaměstnanců si stěžuje na ředitelku Janu Žouželkovou. Čelí prý z její strany zastrašování a zesměšňování. Ta to ale odmítá. Záležitostí se zabývali i zastupitelé města. Návrh na odvolání ředitelky neschválili s tím, že si počkají na výsledek auditu.

Daniel a Eva. Dva dnes už bývalí zaměstnanci domova pro seniory v Přerově. Daniel devět měsíců zastával funkci vedoucího provozně ekonomického útvaru. „Na základě svých zkušeností, které jsem tam za devět měsíců zažil, jsem se rozhodl, že nechci dál snášet chování a jednání paní ředitelky, a půjdu raději pracovat někam jinam, abych si zachoval zdravý rozum,“ říká Daniel.

Eva v domově pracovala 14 let jako sestra. Tvrdí, že se jako spousta dalších stala obětí šikany ze strany ředitelky. „Dělá z vás někoho, kdo nic neumí. I když jste erudovaný pracovník, ona vás tak zesměšní a poníží, že se vám chce jenom brečet. Pak už si jen řeknete: Je potřeba, abych se nechala takto ponižovat?“ dodává Eva.

Dělá z vás někoho, kdo nic neumí.
Eva, která v domově pracovala 14 let jako sestra

Nespokojení jsou ale údajně také někteří klienti a jejich rodiny. Taky paní Ivana, která v domově měla umístěného svého otce. „Byla jsem docela v šoku, jakým způsobem paní ředitelka jedná s příbuznými. Její povýšenecké a arogantní jednání mě docela vyvedlo z míry,“ přidává svůj názor paní Ivana.

Ředitelka Jana Žouželková veškerá obvinění odmítá. „Tady se nic takového neodehrává. Nemám žádné informace, že by k šikaně mělo dojít. Naopak, pokud by k něčemu takovému docházelo, tak jsem ta první, která to bude oznamovat,“ uvádí Žouželková.

Opozice žádala odvolání ředitelky

Magistrát, který je zřizovatelem domova, podle primátora Petra Vrány voleného za ANO bere stížnosti vážně. Zadal proto zpracovat personální audit této své příspěvkové organizace a zároveň podal podnět ke kontrole oblastnímu inspektorátu práce „Předpokládaný termín zahájení kontroly bude do čtyř měsíců od přijetí podnětu. Bohužel tento termín my nemůžeme ovlivnit,“ řekl Vrána.

Opozice na jednání městského zastupitelstva navrhla odvolat ředitelku Žouželkovou. Náměstek primátora Jakub Navařík volený za ODS byl zásadně proti. „To, co vy v tuto chvíli po nás chcete, je v podstatě, abychom popravili člověka bez soudu. To my prostě nemůžeme udělat. Musíme respektovat právní řád. Postup, který byl zvolen, je ten nejobezřetnější, který můžeme zvolit,“ pronesl na zastupitelstvu města.

„Za náš klub musím konstatovat, že nám naše pozice bohužel neumožňuje nic jiného, než toto rozhodnutí akceptovat,“ reagoval na rozhodnutí zastupitelů opoziční Dan Chromec z SPD a stejně jako Jana Žouželková teď čeká na výsledky auditu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio